Brecelj, ki je maja prejel najvišje državno priznanje za dosežke na področju mladinskega dela, se tako znova sooča z ostro varčevalno politiko Mestne občine Koper.

Društvu, ki oblikuje in izvaja vsebine v Mladinskem, kulturnem, socialnem, multimedijskem in medgeneracijskem centru (MKSMC) v Kopru, so že lani jeseni odškrnili tretjino sredstev, ki so jih dotlej prejemali. Letos so se težave nadaljevale, in sicer z uvedbo razpisnega določila, po katerem smejo prijavitelji kandidirati samo na enem področju. Tretji in "najbolj rušilni" udarec jim je bil zadan maja in junija, ko so jim sredstva za festival Koperground zmanjšali za več kot polovico: konkretneje s 25.000 evrov, ki so jih prejemali v preteklih sedmih letih, na 10.000 evrov. Zmanjšali so tudi sredstva, namenjena mladinskemu delu v MKSMC (zaradi novih razpisnih pogojev je namesto DPZN kandidirala Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon), in sicer na 5000 evrov s predlanskih 17.000 in lanskih 9000 evrov. Na MOK so zavrnili še prijavo za socialni program za brezdomce, ki ga v prostorih DPZN izvaja Klub aktivne mladine, kulturnim programom iste organizacije pa je pripadla le dobra četrtina tistega, kar so prejeli lani. DPZN se je zaradi nastalih razmer v sredo sestal na izredni skupščini. Po njej je strnil vtise predsednik društva Marko Brecelj.

Kaj ste se odločili na skupščini in kakšni bodo vaši nadaljnji ukrepi?

Četrtega julija, naj živi spomin na dan borca, smo se odločili v letu 2012 vztrajati pri uresničevanju programov. 25 članic in članov je na izredni skupščini DPZN izkazalo pripravljenost delovati v razmerah, podobnih tistim iz petdesetih let prejšnjega stoletja, časa obnove in graditve. Pooblastili smo podpredsednika društva Samuela Simonoviča, da nemudoma zaprosi župana Kopra za srečanje oziroma za pojasnilni razgovor. Prepričani smo namreč, da odločitve komisij niso bile strokovne, znižanja sofinanciranja programov DPZN pa so tudi neprimerno večja od zmanjšanja občinskih sredstev, ki so letos na voljo.

Na skupščini ste ponudili svoj odstop. Je bil ta sprejet?

Po statutu smo morali sklicati volilno komisijo, ker se je dosedanjemu vodstvu iztekel mandat. Vest, da bo Brecelj ponudil svoj odstop, smo razglasili zato, da za kratek čas razveselimo škodoželjne in morda pritegnemo radovednost novinarstva. Kandidatov in kandidatk za mesto predsednika ali predsednice mladinskega Društva prijateljev zmernega napredka na volilni skupščini ni bilo in sem zato vajeni hrbet podstavil enainšestdesetletnik. Zaupanje članstva v težkih razmerah me opogumlja in zavezuje. Eden od najvažnejših ciljev, ki sem si jih zastavil v petem zaporednem mandatu, je popraviti zmotno predstavo o DPZN v javnosti in v glavah oblastnikov. DPZN namreč ni enako Marko Brecelj ampak je DPZN zgodovina dejavnosti in ustvarjalna sedanjost mnogih, v prvi vrsti mladih ljudi.

Ali bodo programi, ki jih izvajate v letu 2012, okrnjeni, glede na to, da je okrnjeno njihovo financiranje?

Programi bodo samo nekoliko okrnjeni, ker je doslej večinsko občinsko sofinanciranje DPZN s prvimi sklepi komisij, na katere smo se pritožili, "sesuto" na manj kot tretjino. To bo mogoče predvsem zaradi udarniškega prostovoljenja srednjeletnih nosilnih delovnih hrbtov in večinoma mladih nosilnih sodelavcev in sodelavk. Programe bo mogoče izvesti tudi zato, ker Urad za mladino ocenjuje naše delo kot kakovostno in je njegovih letošnjih 12 tisočakov sofinanciranja pomembnih kot še nikoli. Tudi za kulturo nam bo Troedino ministrstvo verjetno odredilo nekoliko pomoči, razvili bomo Žicarsko pisto, Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, društvo KAM, samopriučena socialna delavka Monika in pobudne organizatorske skupine pa bomo zavihanorokavno sodelovali in bo šlo. Seveda pa upamo, da bo župan še enkrat pretehtal škodljive odločitve komisij in jih spremenil.

V izjavi ste zapisali, da ukrepi MOK ne predstavljajo varčevanja, temveč kaznovalno politiko župana Borisa Popoviča. Za kaj konkretno pa menite, da ste kaznovani?

Zapisal sem, da gre za uklonilne sklepe. Prvič mislim, da Boris Popovič, ki ga bom odslej in za zmeraj dosledno vikal, ne bo nikoli priznal, da obstaja zveza med sklepi komisij in tem, kar se dogaja na tako imenovani javnostni areni Kopra. Nočem v tem trenutku ponavljati svojih predpostavk, ki sem jih pojasnil na novinarskih konferencah od novembra lani do danes. Novi odnos občinske uprave oziroma župana do nevladja, do DPZN in MKSMC je napačen! Škoduje nevladnim, mladim in Mestni občini Koper! Zaradi tega bom pred vrati občinske uprave nepreklicno kolenoval - opozorilno pešačil - do Vršca in nazaj vsaj do januarja 2013.