S pomočjo evropskih sredstev lahko takšna občina med drugim računa na posodobitev kompletne infrastrukture in energetike, odprla pa se bodo tudi nova delovna mesta. A za navadnega smrtnika, ki ga zanima predvsem višina položnice za odvoz smeti, bližina CERO ne bo vplivala kaj dosti, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Na ceno ravnanja s komunalnimi odpadki je namreč treba gledati celostno, poudarjajo. "Koncept je zastavljen tako, da je bistveno čim boljše ločeno zbiranje komunalnih odpadkov na izvoru in zagotavljanje čim višje stopnje priprave na ponovno uporabo ter recikliranje. Torej gre le za prevoz ostanka mešanih komunalnih odpadkov do CERO, ki ob uspešnem ločenem zbiranju ne predstavlja bistvenega stroška," so povedali na ministrstvu in dodali, da so se za ekonomsko upravičene izkazali le centri, ki bodo nakopičili več kot 100.000 ton odpadkov na leto.

Bolj kot ločuješ, manj stane

Da bolj kot ločuješ, manj stane in da bodo imeli najdražje položnice v tistih občinah, kjer bodo vse smeti tlačili v črne zabojnike z mešanimi komunalnimi odpadki, se strinja tudi župan občine Vrhnika Stojan Jakin. Poudarja pa, da bi bila cena za odvoz smeti že v osnovi nižja, če bi v Sloveniji zgradili le dva regijska centra namesto zdaj predvidenih šestih ali sedmih. "S količino odpadkov cena pada, fiksni strošek pa je vedno enak. Vsak CERO torej pomeni dodatne stroške, ki jih bodo morali prebivalci Slovenije plačati. Sedem regijskih centrov med drugim pomeni tudi sedem dobro plačanih direktorjev," je slikovito ponazoril Jakin, ki je bil pred nastopom županske funkcije tudi sam direktor javnega komunalnega podjetja.

Ker so občine Vrhnika, Log - Dragomer in Borovnica, kjer nad smetmi bdi Komunalno podjetje Vrhnika, vodilne v ločevanju odpadkov v Sloveniji, Jakin zagotavlja, da v omenjenih treh občinah gospodinjstva plačujejo tudi najnižje položnice, na katerih je znesek enak že deset let. "Pri nas pridelamo manj kot 100 kilogramov ostankov odpadkov na prebivalca, kar pomeni, da v mehanično-biološko obdelavo vozimo manj kot 30 odstotkov vseh odpadkov. Letos bomo številko znižali še za pet odstotkov. Zato se tudi nič ne bojim, da bi uvedba regijskih centrov občane udarila po žepu."

Manj kot imaš odpadkov, manj voziš

Ločevanje odpadkov bo po prepričanju Jakina bistveno povezano tudi s stroški, ki bodo nastali zaradi prevoza ostankov odpadkov v CERO, in sicer po principu "manj kot imaš odpadkov, manj voziš". Kot neracionalen primer ravnanja z odpadki pa je izpostavil primer koprske mestne občine, kjer tamkajšnje komunalno podjetje odpadke vozi v Lenart, kjer jih obdelajo, del njih pa pripeljejo nazaj na Obalo. "Odpadke torej vozijo čez vso Slovenijo, kar je milo rečeno bedarija. Tudi z ekološkega stališča je to nesprejemljivo, saj varstvo okolja ni le odlaganje, ampak tudi promet. V takih ekstremnih primerih pa tudi prevoz seveda vpliva na ceno položnice."

Na ceno odvoza smeti pa po besedah vrhniškega župana že zdaj vpliva tudi pristop posamezne komunalne službe, ko gre za zbiranje ločenih frakcij odpadkov: "Če so na primer zabojniki za embalažo pred vrati vsakega gospodinjstva, je to seveda udobneje, ampak tudi več stane. Od 20 do 30 odstotkov ceneje pa je, če se ločene frakcije zbora na ekoloških otokih, kar je pokazala že pred leti objavljena analiza okoljskega ministrstva."