Turški podjetnik Mehmed Emir Arslan, ki je s stečajnim upraviteljem Miroslavom Benedejčičem že podpisal pogodbo za najem celotnega kompleksa Mipa v stečaju, pričakuje potrebno dokumentacijo v mesecu dni. Toda, kot kaže, se bodo zadeve še krepko zapletle.

Nad najemno pogodbo ni navdušen novogoriški župan Matej Arčon, saj meni, da ta turško podjetje Etcii iz Istanbula neupravičeno postavlja v prednost v primerjavi z drugimi potencialnimi kupci propadlega Mipa. Ponovnemu zagonu klavnice v Kromberku pa nasprotujejo tudi bližnji prebivalci. "Nismo proti predelavi, ne bomo pa dovolili klanja živine. Že zdaj hladilne naprave povzročajo ogromen hrup. Ob morebitnem zagonu klavnice pa bi se poleg kruljenja živali močno povečal tudi promet tovornjakov," pravi Tatjana Mihelj, najbližja soseda Mipa, ki je sprožila tudi akcijo zbiranja podpisov. O urejenih čistilnih napravah dvomi tudi župan Arčon, ki pravi, da so klavniške odpadke v preteklosti odvažali v posebnih posodah, ki so jih potem v Mipu prali in onesnaženo vodo spuščali v potok Koren. Zato je ta pogosto tekel v sosednjo Italijo krvav. Kaj takšnega si ne moremo dovoliti, poudarja Arčon. Podjetnik Arslan je optimist: "Zaprosili smo za vsa potrebna dovoljenja, proizvodnjo pa bomo uredili tako, da ne bo motila okolice."

Pogodba velja od 1. julija, Turki pa so celoten kompleks najeli za simbolični evro. Za zagon proizvodnje bodo morali vložiti od 30.000 do 50.000 evrov, obljubljajo pa tudi zaposlitev okoli 40 nekdanjih delavcev Mipa, svojo odločitev zagovarja stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič, ki še poudarja, da so bile doslej tri prodaje neuspešne, da se rok za nezavezujoče ponudbe izteče prihodnji mesec in da je doslej poleg turškega podjetja ponudbo oddalo tudi slovensko podjetje.

Na očitke in bojazen župana Arčona, ki je javno pozval upniški odbor da reagira in ugotovi morebitno škodo ter v skrajnem primeru stečajnemu upravitelju odvzame tudi licenco, pa Benedejčič odgovarja: "Turško podjetje bo imelo prednostno pravico pri nakupu, vendar to ne pomeni, da bodo Turki nujno tudi kupci. Odvisno je, koliko bo kdo ponudil. Sprva smo se usmerili na domače kupce, ki pa so se zanimali samo za predelavo. Zanje hlevi in klavnica niso bili zanimivi. Celoten obrat je v pripravljenosti in najemnik lahko takoj začne delo. Nekdanji tehnologi mi tudi zagotavljajo, da je vse urejeno tudi okoli čiščenja klavniških odpadkov," dodaja stečajni upravitelj.