Zaradi zahtevnejšega zaključka v zadnjih nekaj sto metrih, kjer se vedno bolje znajde kot na čistih ravninah, je še toliko bolj obžaloval priložnost vsaj za uvrstitev med deseterico.

Večni tekmec Andre "Gorila" Greipel je bil nedosegljiv v vseh pogledih. V zadnjih metrih je švignil mimo znancev z dirke Po Sloveniji, Matta Gossa (Orica GreenEdge) in Argentinca J. J. Haeda (Saxo Bank), ter zmagal. Da je šlo za zelo zahteven zaključek, kjer se je čista hitrost že mešala z vzdržljivostjo, je potrdil prvi favorit Mark Cavendish. Tudi svetovnemu prvaku, ki bo osrednje ime olimpijske preizkušnje, je v zadnjih metrih zmanjkalo dinamita, čeprav je ekipa Sky tokrat vložila veliko energije v pomoč. "To je bil zelo zahteven sprint, eden od najtežjih, kar sem jih zmogel do zdaj. Že prej je bilo ob padcu tri kilometre pred ciljem kar precej noro. Zahvala gre pomočniku Gregu Hendersonu, ki me je znova vrnil v ospredje. Lepo je znova zmagati," se je ob drugi zmagi v nizu, že 15. letos, zahvaljeval Gorila.

Ko boj za skupno razvrstitev miruje, Fabian Cancellara dokaj rutinsko rumeno majico oblači vsak dan znova. V oči padejo odtenki. Šestnajsto mesto Janija Brajkoviča v zahtevnem sprinterskem zaključku je nova potrditev sijajnih obetov za zgodovinski Tour de France. Brajkovič je znova pokazal odliko, po kateri slovijo najbolj vsestranski kolesarji. V zaključku, kjer so do zadnjih 500 metrov o etapni zmagi še vedno sanjali tudi ubežniki, je očitno brez težav sledil najmočnejšim in najhitrejšim. Za njim so bili znova tudi vsi iz skupine favoritov za končno zmago, s favoritom Wiginsom vred. Brajkovič je za linijo izkoristil kar "pilota" Boruta Božiča in se tako lažje izognil tudi novemu skupinskemu padcu znotraj treh kilometrov pred ciljem. Ta je ustavil Grega Boleta, Kristijana Korena in njegovega kapitana Petra Sagana s še vedno zeleno majico na ramenih. Prav pravilu "treh kilometrov", kjer ob padcih in okvarah koles UCI praviloma dodeli enak čas celi skupini, so se morali Brajkovičevi konkurenti znova zahvaliti, da ne izgubljajo časa. Uvedli so ga prav zato, da ne bi bilo toliko prerivanj, a na Touru nihče ne zavira. Da so na francoski pentlji živci ne meji, je pokazal Američan Tyler Farrar. V padec je bil nič kriv vpleten že tretji dan zapored. Ranjenec je v cilju najprej vrgel kolo v klubski avto, potem pa v silni jezi želel pred vso publiko obračunati s šestouvrščenim Nizozemcem Veelersom.

Janiju Brajkoviču, ki je videti bolj suveren kot Evans, Menčov, Nibali, Hesjedal, Kloden, koristi tudi to, da je v Astani zunaj različnih dodatnih pritiskov. Da na Touru ne bi bilo dolgočasno, so spet dvignili prah in blato s primerom Armstrong. Medijsko "bombico" so zagnali v nizozemskem dnevniku De Teleegraf, ko so poročali o tajnem dogovoru ameriške dopinške agencije (USADA) s petimi nekdanjimi pomočniki Lancea Armstronga. Da jim bo USADA v zameno za pričanje proti sedemkratnemu zmagovalcu omogočila popust pri kazni. Do zdaj nekaznovani George Hincapie (pomočnik Evansa pri BMC), ki letos vozi že 17. Tour, Dave Zabriskie, Cristian Vande Velde (oba Garmin) in Levi Leipheimer (Omega Pharma) ter Garminov šef Jonathan Vaughters, ki so z Armstrongom sodelovali v različnih sezonah, so imeli naporen dan pojasnjevanja. "Neresnično, čista špekulacija, brez komentarja," so bila njihova pojasnila. Da je tovrstna teorija trhla, kaže podrobna analiza, da so nekateri sodelovali z Armstrongom že pred letom 2004, kar je ob osemletnem moratoriju preverjanj že zunaj dosega obravnav. Lance vedno znova ponavlja dokaze o več kot 500 negativnih dopinških testih. Boj za naslednika 2012 se bo po še eni ravninski sprinterski etapi praktično začel že v soboto.