Ob tem se je Slovencem iz zamejstva in sveta v luči nedavnega dneva slovenske državnosti zahvalil za pomoč leta 1991, ki je bila po njegovih besedah izjemno pomembna, da je Slovenija svojo državnost obranila in okronala z mednarodnim priznanjem.

S tem so se, tako Janša, izpolnile sanje mnogih generacij. "Tega ne bi dosegli, če slovenski narod doma in po svetu ne bi kot eno deloval za ta skupen cilj," je dodal predsednik vlade.

Janša se je dotaknil tudi besed "očeta slovenske države" Jožeta Pučnika, ki je zapisal, da je merilo za določanje slovenstva stopnja zavezanosti slovenski kulturi, življenjskim vprašanjem ljudi te kulture in boju, prizadevanju za osnovne možnosti njenega utrjevanja in razvoja. Čeprav gre za misel, ki je bila zapisana pred dobrimi 25 leti, ta po Janševih besedah velja še danes.

Slovenci iz zamejstva in sveta so se danes zbrali na že dvanajstem vseslovenskem srečanju, na katerem tokrat razpravljajo o medgeneracijskem dialogu. Zbrane sta uvodoma pozdravila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak in predsednik DZ Gregor Virant.

Nagovoril jih je tudi predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič, ki se je dotaknil upada interesa za delovanje v slovenskih društvih. To je po njegovih besedah tudi posledica generacijskih razlik in pomanjkanja medgeneracijskega sodelovanja, zato želijo danes spregovoriti o tistih projektih, ki bi sodelovanje med mlajšo in starejšo generacijo vzpodbudili ter omogočili prenos znanja in izkušenj med generacijami.