Več kot polovica prijavljenih držav se bo v Kranju predstavila z A-ekipami, ki sicer nastopajo v svetovnem pokalu, med znanimi imeni bodo poleg najboljših Slovencev tudi Avstrijec Wolfgang Loitzl, Nemec Martin Schmitt, Norvežan Anders Jacobsen in drugi. "Moram reči, da imam občutek, da se je Planica ravno včeraj končala, nova sezona pa je že pred vrati," je uvodoma povedal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in nekaj besed namenil pripravam na novo sezono ter predvsem novi opremi, novim pravilom glede skakalnih dresov, ki so jih sprejeli na kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) v Južni Koreji.

Nezadovoljstvo nad novimi dresi

"Na kongresu Fisa so sprejeli nova pravila glede skakalnih dresov in mi smo se tega problema lotili takoj. Resda je samo mesec dni skakanja v novih dresih za nami in moram reči, da je bilo do zdaj s strani Smučarske zveze Slovenije pokrito vse tako glede materialov kot glede priprav, ki smo jih opravili v Ramsauu in Wisli. Nad temi dresi nihče ni preveč navdušen," je uvodoma dejal Janus in pojasnil: "Hitrosti so večje, veter bo imel po novem še večji vpliv kot do zdaj. Občutki v zraku so težji, tako da so skoki različni, a pravila veljajo za vse. B-ekipa je uspešno nastopila na celinskem pokalu v Stamsu, mi pa bomo sezono začeli konec tedna v Kranju, kjer se bo predstavilo 16 fantov. Upam le, da bo čim manj diskvalifikacij, saj se novi material izjemno hitro razteza in ga je težko nadzorovati. Mi bomo potrpežljivi in bomo tekmo izkoristili predvsem zato, da vidimo, kje smo v tem trenutku in seveda za pripravo na poletno veliko nagrado."

Kranjec z mešanimi občutki

Časa za počitek od konca sezone v Planici ni bilo veliko, a Kranjec meni, da je najpomembneje to, da malo "spočiješ glavo" in se odmakneš stran od skokov. "Glede forme nimam pravega občutka, en skok naredim zelo dobro, drugi se ponesreči. Kot je povedal že Goran, iz skoka v skok je različno, zato imam zelo mešane občutke. Ni neke konstante, ni tako, da bi vsak dan napredoval, saj ta stabilnost niha ves čas. S samimi skoki tako še ne morem biti zadovoljen, a kakšnega dobrega že izluščim," je dejal najboljši slovenski skakalec Kranjec in se "spotaknil" tudi ob nove drese.

"Ni več tako, kot je bilo včasih, ko si užival v skoku. Zdaj odskočiš, nato pa padeš dol. Ni več tistega, da bi v zraku še kaj delal. Z novimi dresi so odvzeli ves čas skokom, tisto, kar je bilo nam skakalcem najbolj všeč, da si letel. Zdaj tega ni več, zdaj si v zraku kot kamen. A treba se bo navaditi na nova pravila. Sam sem šel v svoji karieri že skozi vsa pravila, le 'klasike' nisem skakal. Tako da bom tudi skozi to šel in verjamem, da bom spet skakal odlično," je o novih pravilih dejal Kranjčan.

Prevčeva poškodba že preteklost

Tudi Jurij Tepeš za zdaj še ne ve natančno, kako uspešne so bile priprave: "Do zdaj nismo imeli še niti ene tekme, nobene primerjave. Jaz upam, da bom čim bolje odskakal, nato pa bomo videli, kje smo. Veselim se že tekme, da vsaj približno vidim, kje sem v primerjavi z drugimi." Poškodba, ki jo je ob koncu sezone staknil Peter Prevc, je zanj že preteklost: "Poškodbe sem hitro saniral in sem, ko so šli vsi ravno na dopust, sam že začel trenirati, da sem vse skupaj malo nadoknadil. Zdaj sem že kar dobro pripravljen na tekme in že težko čakam na prve nastope. Je pa res, da je zaradi novih dresov veliko prilagajanja, s čimer se še malo lovim. Moji skoki niso konstantni, a tekme so vseeno dobrodošle, da vsaj vidim, koliko moram še nadoknaditi."

Poleg že omenjenih bodo slovenske barve na tekmah v Kranju zastopali še Jure Šinkovec, Dejan Judež, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek, Rok Justin, Rok Urbanc, Primož Pikl, Matjaž Pungertar, Matic Kramaršič, Rok Zima, Tomaž Naglič in Robert Hrgota. V nedeljo bosta priložnost dobila še Cene Prevc in Andraž Pograjc.

Sobotna tekma pod Šmarjetno goro se bo začela ob 10. uri, nedeljska pa pol ure prej. Vstop je prost.