Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v sredo med obiskom vlade v Mariboru večkrat povedal, da so v zvezi z napovedanim združevanjem srednjih šol na območju Maribora, ki je v javnosti dvignilo veliko prahu, našli kompromisno rešitev, s katero "je volk sit in koza cela".

Po njegovih besedah bi iz Tehniškega šolskega centra, Srednje lesarske šole in Serš naredili nekakšen srednješolski holding. S tem naj bi se ohranili pedagoška avtonomija, samostojnost, ravnatelji in lokacije šol. Holding pa naj bi odprl možnosti za nastanek nekega višješolskega središča in možnosti kandidiranja za evropska sredstva.

Ravnatelj Serš Ivan Ketiš je danes za STA povedal, da za to idejo prvič sliši. Posvetoval naj bi se z ravnateljem lesarske šole, ki prav tako ne ve za kak dogovor. "Očitno se je minister med obiskom hotel izogniti neprijetnim vprašanjem," je zaključil Ketiš.

Ne poznajo razlogov za združevanje

Pojasnil je, da Serš v nobenem primeru ne bo privolil v združevanje, med drugim zato, ker še vedno ne poznajo razlogov za to. Argument o lažjem kandidiranju za evropska sredstva je po njegovih besedah lažen, saj se šole že sedaj združujejo v priložnostne konzorcije in skupaj kandidirajo za evropski denar. "Po drugi strani pa srednješolske centre na Koroškem razbijajo," je dodal.

Vladni predlog združitve je za Serš nesprejemljiv, ker bi ta kot največji član s skupno 1111 dijaki ostal brez denarja in možnosti odločanja. Ketiš je pojasnil, da bi njihova šola imela v 17-članskem svetu zavoda le dva člana, za ravnatelja pa je že vnaprej določen ravnatelj Tehniškega šolskega centra. "Če ne razpolagaš s sredstvi, pomeni nujno nazadovanje," je poudaril. Zavrnil je tudi očitke, da ga skrbi ohranitev lastnega položaja, saj se namerava letos upokojiti.

Svoje nestrinjanje je ponovil tudi na sredinem sestanku državne sekretarke Mojce Škrinjar z vodstvi mariborskih srednjih šol v Mariboru. Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je vodja direktorata za srednje in višje šolstvo Jurij Šink na srečanju dal tudi nekaj pojasnil v zvezi z združevanjem srednjih šol. Med drugim je dejal, da je ministrstvo prisluhnilo nekaterim pomislekom v zvezi z združevanjem, predvsem tam, kjer se združujeta šoli, ki delujeta na različnih lokacijah. Tam bo ministrstvo rok za združevanje podaljšalo do 1. januarja 2013.