Ukinitev nočnih izmen šestih regijskih centrov, katerih naloge bodo v nočnem času prevzeli drugi centri, je bila po besedah Žgajner Tavševe izvedena brez ustreznih strokovnih analiz in posveta s stroko. Po njeni oceni namreč analiza, ki je ministrstvu za obrambo služila za omenjeni ukrep, ni zadostna. Preverjala je namreč le, kateri centri imajo najmanj klicev, namesto da bi preverjala tudi specifiko klicev in posebnosti posameznega področja, je opozorila.

Žgajner Tavševa je kritična tudi do navedb ministrstva, da ljudje sprememb ne bodo čutili in da jim bo pomoč zagotovljena pravočasno. "Kako je mogoč postaviti takšno trditev, brez da veš, kaj se dogaja na terenu," se je vprašala.

Poslanka je prepričana, da se bo odzivni čas centrov zaradi reorganizacije podaljšal. Slednje sta po njenih besedah potrdila tudi dva primera, ki sta se od 1. julija, odkar veljajo omenjene spremembe, zgodila na področju zasavske regije. "Zgodilo se je namreč, da center prvega klica ni sprejel, ker ni bilo mogoče vzpostaviti zveze," je dejala.

Ukinjanje nočnih izmen šestih centrov po navedbah poslanke vodi tudi v njihovo postopno ukinjanje. Obstajajo informacije in indici o tem, je dejala. Ob tem pa opozorila, da če bi se to tudi dejansko zgodilo, bi to lahko imelo vpliv za varnost ljudi na tamkajšnjih območjih.

Poslanec PS Darko Jazbec je prepričan, da se bo z omenjeno reorganizacijo odzivni čas ekip pomoči podaljšal. Na centrih, ki so prevzeli naloge ostalih centrov, je namreč nastala t.i. triaža, kjer en operater sprejme klic in nato ugotavlja, komu ga bo predal, zato mora tisti, ki kliče, dvakrat pojasnjevati isto stvar, je dejal. Dežurni po njegovih besedah tudi ne poznajo specifike posameznih regij - denimo posameznih gasilskih društev in tega, katero je glede na njegovo opremo, najbolje poslati na teren.

Poslanka PS Renata Brunskole pa je ob tem dodala, da operaterji v večjih centrih tudi ne poznajo lokalne govorice, kar je lahko včasih zelo pomembno. Kot poslanka iz Metlike tudi nasprotuje ukinitvi nočne izmene regijskega centra Novo mesto in njeni priključitvi regijskemu centru Brežice.

Ministrstvo za obrambo je s 1. julijem ukinilo nočne izmene šestih regijskih centrov za obveščanje. Tako se je nočna izmena iz Murske Sobote in Ptuja prenesla v Maribor, iz Novega mesta v Brežice, iz Postojne v Koper, iz Slovenj Gradca v Celje ter iz Trbovelj v Ljubljano.

Ob tem so na ministrstvu zagotovili, da uporabniki storitev klica v sili na številko 112 spremembe ne bodo čutili, saj jim bo, tako kot zdaj, ustrezna pomoč zagotovljena pravočasno.