"Na ravni posameznika, če se je dejansko boril proti okupatorju pod tem simbolom, seveda ta povezava lahko obstaja in ta del čustev je treba spoštovati, zato uporaba tega simbola za potrebe različnih veteranskih združenj ali prireditev najbrž večine ne moti," je dejal premier Janša.

"Delitve povzroča tisti, ki vsiljuje simbole, ki narod močno delijo"

"Čeprav na tej ravni obstaja seveda tudi povezava med genocidnimi množičnimi zločini v Hudi jami in drugod, kajti tudi množični morilci so nosili rdečo zvezdo," je dodal.

Ob očitkih tudi iz nekaterih koalicijskih strank, da je s proslavo ob dnevu državnosti po nepotrebnem odprl ideološko temo, ki razdvaja slovenski narod, pravi: "Ti očitki so podobni obtožbam, ki jih je bila Slovenija deležna ob osamosvojitvi, češ da smo z osamosvojitvijo krivi za vojno na ozemlju bivše Jugoslavije. Ker smo želeli mirno oditi ter živeti svobodno, v demokraciji in brez tiranstva, naj bi bili mi krivi za vojno in ne JLA, ki nas je napadla," je dejal.

"Po enaki logiki naj bi bil tisti, ki je v program državne proslave vključil državne in nacionalne simbole brez totalitarnih, sedaj odgovoren za ideološke delitve. Nikakor. Resnica je ravno obratna. Delitve povzroča tisti, ki vsiljuje simbole, ki narod močno delijo," je poudaril.

Odločbe sodišča je treba spoštovati, a Slovenija denarja enostavno nima

Ob vprašanju, ali še obstaja osnovno zaupanje med koalicijskimi partnerji, odgovarja: "Obstaja koalicijska pogodba, v kateri smo se vsi partnerji zavezali, da bomo izhajali iz ustave in ne mogoče iz kakih tradicij NOB in socialistične revolucije."

Janša pravi, da bo vlada storila vse, kar je v njeni moči, da slovenski davkoplačevalci ne bodo plačevali ljudem, ki ob osamosvojitvi niso želeli urediti svojega statusa oz. ki so se celo borili proti Sloveniji. "Bilo bi v temelju krivično do vseh, ki so se borili za to državo, in slišim, da danes marsikdo razmišlja, da bi bilo potrebno osamosvojitev z zamudo vendarle dokončati. Po eni strani je treba odločbe sodišča spoštovati, po drugi strani pa denarja Slovenija enostavno nima," je dejal.

Če bo parlament kljub temu odločil, da je treba za odškodnine izbrisanim npr. res plačati vsote, o katerih govorijo prvi izračuni, "bo s tem še dodatno bistveno znižal standard v Sloveniji", opozarja. "Poznalo se bo na plačah, pokojninah, odpuščanju v javnem sektorju ... skratka povsod. Pol milijarde dodatnega stroška v razmerah, v kakršnih bomo še leta, je velik torpedo v slovenske javne finance," opozarja premier.

Ne vemo, koliko slabih naložb ima NLB

V povezavi z dokapitalizacijo NLB pa pravi, da ne vedo, koliko slabih naložb ima ta banka, "ker vlada še ne razpolaga niti z rezultati skrbnega pregleda, ki bi moral biti narejen že konec maja, niti s pisnim poročilom Banke Slovenija o stanju v NLB".

Do prejšnjega tedna vlada ni razpolagala s pristojnostmi, na podlagi katerih bi lahko pridobila ustrezne informacije, vse si je lastila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, pravi. "Ta zato poleg regulatorjev tudi nosi bistveno odgovornost za zamude. SDS je sicer ob spremembi zakona o AUKN predlagala bolj radikalen poseg, vendar se Državljanska lista s tem ni strinjala, zato prav tako nosi del odgovornosti za zamudo," je poudaril Janša.