Postavljanje novih izzivov

Gonilna sila agencije im.puls Niko Houška zatrjuje, da izbor nastopajočih ni sestavljen na prvo žogo, saj je velik žanrski razpon, ki se opira na kakovost in obenem skuša zadostiti čim širši publiki, težko stisniti v zgolj pet večerov. "Glede na to, da že dobro poznam našo publiko, se nekoliko orientiram tudi po njenih pričakovanjih, obenem pa se vedno trudim prednjo postaviti nove izzive. Večina poslušalcev namreč celo leto ali pa tudi vse življenje obiskuje žanrsko enake koncerte, kar skušamo s Poletnimi koncerti razbiti," svoje namere predstavi Houška, ki doda še, da v končni fazi šteje predvsem kakovost: "Publika bo kupila katero koli zvrst glasbe, če je le izvedba izvrstna."

Prvi člen verige bo tokrat prekaljena jazzovska vokalistka Mia Žnidarič, ki bo obiskovalce pogostila s Slovensko poezijo v jazzu. Kot je že v navadi, je program uvodnega večera koncipiran posebej za to priložnost, zaradi česar bo pevka ponudila izključno skladbe, ki so zanjo nastale na podlagi besedil znanih slovenskih pesnikov. Na odru ji bo družbo delal njen band, posebni gost na koncertu pa bo njen dolgoletni sodelavec in odlični jazzovski trobentač David Jarh.

Nenavadna glasbila in vokali

Čez teden dni bo prizorišče zasedel Dalibor Miklavčič, ki se posveča raziskovanju in interpretacijam na pedalnem klavirju, pedalnem čembalu in orglah. Ponudil bo mojstre stare glasbe od Bacha do Schumanna, pa tudi nekaj francoske romantike. Kronološko sredinski koncert bosta zaznamovala mezzosopranistka Mirjam Kalin in pianist Igor Vičentič. Vrhunska operna in koncertna pevka bo ob klavirski spremljavi predstavila samospeve Huga Wolfa, Gustava Mahlerja, Sama Hubada ter novo delo Iva Petrića.

Na četrtem dogodku bo vajeti prevzela edina tuja zasedba, in sicer italijanski Luca Ciarla Quartet, ki prisega na mediteranski jazz s pridihom etna, a tu in tam zaide še h taktom klasične glasbe. Vodjo zasedbe Luco Ciarlo mnogi strokovnjaki postavljajo ob bok najbolj kreativnih in vsestranskih evropskih violinistov, saj vseskozi preskakuje med različnimi glasbenimi slogi ter se nagiba k improvizaciji. Zadnjo noto pa bo odpela že stara znanka Poletnih koncertov Nuška Drašček, glasbeno spremljavo pa ji bo nudil pianist Blaž Jurjevčič. Ena najbolj vsestranskih slovenskih vokalistk se bo tokrat predstavila z repertoarjem šansonov z vsega sveta.