Zahtevo za sklic današnje nujne seje odbora so vložili v poslanski skupini SD. Kot so zapisali v zahtevi, spoštujejo žrtve osamosvojitvene vojne in s tem tudi odločitev o poimenovanju vojašnic Slovenske vojske po njih. Ne razumejo pa, zakaj je bilo treba preimenovati elitno Vojašnico Franca Rozmana Staneta, "katere ime simbolizira oborožen odpor v drugi svetovni vojni", so poudarili.

Odboru zato med drugim predlagajo, da pozove ministra za obrambo Aleša Hojsa, naj razveljavi preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana Staneta in po Edvardu Peperku, po katerem jo je poimenoval, poimenuje neko drugo vojašnico, ki nosi krajevno ime. Ministrstvo za obrambo želijo tudi pozvati, naj pri pripravi novega zakona o obrambi predlaga tudi ustrezne rešitve glede imenovanj vojašnic Slovenske vojske, ki bodo imele širše soglasje.

Minister za obrambo se je namreč konec junija odločil vojašnice poimenovati po osebah, ki so padle v bojih za samostojno Slovenijo. Vojašnico, ki je pred tem že nosila ime Franca Rozmana Staneta, pa je tako preimenoval.

S poslanci SD se strinjajo tudi v Pozitivni Sloveniji, zaradi odločitve ministra pa je prišlo do nesoglasij tudi med koalicijskimi strankami.

Kot so v Državljanski listi zapisali v sporočilu za javnost, se pojavlja vprašanje, zakaj je za to poimenovanje napočil čas šele po 21 letih samostojnosti države "in kot po naključju takrat, ko je NSi vladna stranka, ki obvladuje obrambni resor". Po njihovih navedbah namreč ni bilo nikakršnih ovir, da bi vojašnice, ki niso bile poimenovane, že takoj poimenovali po padlih v vojni za Slovenijo.

Ob tem pa Državljanska lista "ostro nasprotuje preimenovanju vojašnice Franca Rozmana Staneta, ki to ime s ponosom nosi že od osvoboditve Ljubljane - mesta heroja dalje". "Franc Rozman Stane po mnenju predlagateljev očitno ni padel za samostojno Slovenijo in njegov prispevek ni pomemben. Očitno si pred letom 1991 nihče ni prizadeval niti izgubil življenja za domovino," so zapisali v stranki. Kot poudarjajo, si je slovenski narod stoletja prizadeval ravno za to - "obstati, preživeti in izbojevati neodvisnost".

Po poročanju Dela pa preimenovanju omenjene vojašnice nasprotujejo tudi v DeSUS, prav tako pa naj bi na današnji seji odbora za razveljavitev poimenovanja glasoval tudi član odbora iz vrst SLS. V SLS so sicer pred sestankom predstavnikov koalicije povedali, da njihova odločitev še ni dokončna.