Prav zato so predstavniki koordinacije sindikata v Primorju danes sestali s stečajnim upraviteljem Rudolfom Hramcem. Na sestanku so ga pozvali, naj kar najhitreje pripravi izračune terjatev delavcev, ki ga bodo nato posredovali jamstvenemu skladu. Tako bi nekdanji delavci Primorja, ki jim ob koncu tedna poteče petnajstdnevni odpovedni rok in se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje, lahko prejeli prva izplačila iz jamstvenega sklada.

Po pomoč na Rdeči križ in Karitas

Stiska nekdanjih zaposlenih Primorja je namreč velika. Po podatkih občinskega odbora Rdečega križa Ajdovščina jih je okrog 100 prišlo po prehrambene pakete, nekaj jih je potrkalo tudi na vrata župnijskih Karitas v Ajdovščini in ostalih primorskih krajih. Še več pa je takih, ki jih je preveč sram, da bi zaprosili za pomoč, je povedal vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf.

Tistim delavcem, ki so se znašli največji stiski, je z manjšimi vsotami že pomagala tudi konfederacija sindikata KS 90, je še povedal Volf.

Brezposelnost na območju se bo dvignila na okoli 25 odstotkov

Po podatkih ajdovskega centra za socialno delo je samo v ajdovski in vipavski občini zaradi stečaja Primorja ostalo brez zaposlitve prek 400 ljudi. Med njimi je precej tudi zakoncev ali takih, katerih zakonci so že pred njimi izgubili zaposlitev. Brezposelnost se bo po prijavi delavcev Primorja na Zgornjevipavskem dvignila kar na okoli 25 odstotkov.

V samskem domu v Ajdovščini pa je še vedno 55 tujih delavcev, predvsem iz Bosne in Hercegovine. Po besedah direktorice ajdovskega Centra za socialno delo Mire Ipavec je občina prispevala denar, da so jim zagotovili en topel obrok na dan, dokler ne bodo dobili denarnih nadomestil. Sindikalisti pa skušajo s stečajnim upraviteljem doseči dogovor, da bodo njihove najemnine še naprej ostale enake kot doslej in da ne bi zaprli vrat samskega doma, saj bodo delavci drugače ostali tudi brez nastanitve.