Na današnji novinarski konferenci je Kociprova pojasnila, da v PS niso proti zmanjševanju nadomestil in za ohranitev lastnih privilegijev, temveč so le proti sprejemanju protiustavnih in protizakonitih zakonov.

Sprejemajo se zakoni, ki so že možno protiustavni

Zakon o poslancih je namreč pravico do nadomestila skrajšal tudi za tiste poslance, ki že sedaj prejemajo nadomestilo, in je torej posegel v že pridobljeno pravico. Kociprova pa pravi, da že iz prakse ustavnega sodišča in tudi "neke logike" izhaja, da varčevanje in gospodarska kriza nista ustavnopravno relevantna argumenta za poseg v pravice, poleg tega pa ustavno sodišče tudi opozarja na pomen predvidljivosti in prehodnosti ureditve, kar v tem primeru ni bilo podano, je povedala Kociprova.

Po njenih ocenah je pod to vlado in v tem sklicu DZ postala praksa, da se sprejemajo zakoni, ki so že v osnovnem besedilu pri sprejemanju v DZ možno protiustavni. Na to velikokrat opozarja tudi zakonodajnopravna služba, vendar to koalicije ne zmoti, pravi Kociprova.

Možna vložitev protiustavne presoje tudi na vprašanje uravnoteženja javnih financ

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je dejal, da bo pobuda za ustavno presojo vložena najkasneje do 15. julija, poleg podpisanih 28 poslancev stranke pa sta svoja podpisa prispevala še poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Ob tem je Kociprova pojasnila, da je bilo "kar nekaj možnih protiustavnosti" očitanih tudi zakonu za uravnoteženje javnih financ, denimo znižanje pokojnin, vendar takrat niso pridobili 30 podpisov za ustavno presojo. "V kolikor bomo pridobili dva manjkajoča podpisa kolegov, pa razmišljamo o vložitvi ustavne presoje tudi na to vprašanje", je napovedala.

Na novinarski konferenci se poslanca nista mogla izogniti novinarskim vprašanjem glede napovedanih predlogov interpelacij zoper nekatere ministre v vladi. O imenih sicer niso želeli govoriti.

Ni problem, kaj Gorenak dela, ampak kako, pa tudi ne najbolj demokratične in spoštljive izjave

Je pa Kociprova kot vodja odbora DZ za notranje zadeve o delu ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, za katerega se je tudi v medijih pisalo, da bo lahko interpeliran, dejala, da problem ni v tem, kaj dela, temveč njegov način dela in izjave, ki "niso najbolj demokratične in spoštljive". "Zlasti pa je problematično to, da svoje lastne interese in interese svoje stranke dviguje nad zakon, nad ustavo in zdaj celo nad razsodbe sodišč," je ocenila.

Möderndorfer pa se je odzval na poziv predsednika SD Igorja Lukšiča, ki je vlado pozval k samorekonstrukciji. Möderndorfer je dejal, gre za odločitev SD, ki jo Pozitivna Slovenija pozdravlja, vendar meni, da se kaj takšnega ne bo zgodilo. Dodal je še, da bo takrat, ko bodo interpelacije vložene in javne, "več kot jasno, da ne gre samo za nerganje nergača".