Rasizem na športna prizorišča in na navijaške tribune nikakor ne sodi ter je v nasprotju z vrednotami olimpijskega gibanja, zato bi vsi udeleženci olimpijskih iger morali temu vprašanju posvečati še dodatno in posebno pozornost v izogib dogodkom, ki so v negativnem smislu zaznamovali evropsko prvenstvo v nogometu, je v svojem nastopu pred Svetom ZN za človekove pravice v Ženevi opozoril Somalijec Mutuma Ruteere, posebni poročevalec Združenih narodov za vprašanja, povezana z bojem proti rasizmu.

Po njegovem mnenju bi morali londonski organizatorji sprejeti posebne ukrepe, s katerimi bi preprečili izbruhe rasističnih čustev na navijaških tribunah. "Neonacističnih simbolov, sloganov in napisov, ki smo jih lahko videli na tribunah ob nogometnih tekmah, opičjih glasov, namenjenih igralcem, nikakor ne bi smeli dovoljevati. Pozivam vse države, naj okrepijo boj proti rasizmu v športu in krepijo vlogo športa pri promociji kulturne raznolikosti," je še opozoril v nastopu pred Svetom ZN za človekove pravice.

Evropska nogometna zveza Uefa med letošnjim Eurom rasističnih izpadov ni niti najmanj dopuščala in je nemudoma ukrepala ter denarno kaznovala tiste nacionalne nogometne zveze, katerih navijači so na tribunah uporabljali rasistične žaljivke ter simbole, ki na igrišča ne sodijo. Zveze, med drugim so bili oglobljeni Rusi, Španci in Hrvati, so morali plačati za neustrezno obnašanje svojih nestrpnih navijačev, ki pa neposredno za svoja ravnanja niso odgovarjali.