Jutri bo na povabilo predsednika vlade Janeza Janše na uradni obisk v Sloveniji prišel generalni sekretar Zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. Vlada pravi, da gre za redni obisk ene od zavezniških partneric.

Generalni sekretar Zveze Nato bo s slovenskimi sogovorniki izmenjal stališča o aktualnih zavezniških temah po vrhu v Chicagu in o prihodnosti zavezništva.

V okviru uradnega obiska se bo generalni sekretar Zveze Nato sestal še s predsednikom vlade Janezom Janšo, sprejela pa ga bosta tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant.

V krizi prioriteta Nata padla pod vprašanje lokalne socialne pravičnosti

Podobne obiske in obdobja, ki so vodila k posameznim odločitvam o vlogi Slovenije v zvezi Nato, med drugim tudi njenega vstopa v zavezništvo, so v preteklosti pogosto spremljali protesti. Ko smo govorili s predstavniki civilnih gibanj, ki so se protestov v preteklosti pogosto udeleževali, pa so nam povedali, da je Nato v tem trenutku dovolj nizko na njihovem seznamu prioritet.

Podoben trend gre opaziti tudi v tujini, saj se je kljub nadejanju gibanja The Coalition Against NATO-G8, da se bo zaključnega nedeljskega shoda 20. maja udeležilo okoli 10 tisoč protestnikov, jih je po ocenah policije prišlo zgolj okoli tri tisoč, čeprav so nekateri mediji poročali tudi o precej večjih številkah. Pri tem ni pomagala niti udeležba pripadnikov gibanj Occupy z vse Amerike, ki so prišli protestirati predvsem proti vladni porabi za vojaški proračun ter socialni neenakosti v družbi.

Podoben zasuk k lokalnim vprašanjem smo zasledili tudi v pogovoru z Andrejem Kurnikom, sicer članom Gibanja 15o, ki nam je povedal, da se v tem trenutku osredotočajo predvsem na lokalno raven, čeprav se zavedajo, da je ta povezana z globalno. Kurnik prav tako meni, da je treba najprej ubraniti popolno razgradnjo solidarnosti in socialne pravičnosti, šele nato bo prišel čas, da se posveti tudi širšim sistemskim problemom, ki jih vsebuje globalna politična raven.