Ni šlo za politično izbiro

Patria se je odločila, da Rotis najame iz popolnoma pragmatičnih poslovnih razlogov, je dejal Mladenov in poudaril, da ni šlo za politično izbiro.

Mladenov je v uvodu sedaj že več ur trajajočega zaslišanja pojasnil, da je v Slovenijo prišel leta 2004. Za projekt nakupa osemkolesnikov je izvedel leta 2005, istega leta pa ga je kontaktirala tudi Patria, saj so želeli komentar na nekaj družb in posameznikov v Sloveniji. Vendar takrat s Patrio še ni sklenil sodelovanja, to se je zgodilo februarja 2006.

Njegova naloga je bila priprava možnosti za izpolnjevanje protidobav, kasneje pa je spremljal tudi slovenski tisk. Patria je bila na razpisu izbrana junija 2006, je pojasnil Mladenov, zato so se takrat začela pogajanja, po podpisu pogodbe pa so mu ponudili mesto izvršnega direktorja v družbi Kolesnik, ki je bil pristojna za izdelavo vozil. Sprva je bil namestnik direktorja, nato pa je prevzel vodenje. Podjetje je vodil do začetka leta 2009.

V dokumentu nekaj "zelo nesrečnih opomb"

Tožilstvo je zanimalo, ali je Mladenov v tem času spoznal posrednika pri Patrii, avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla. Povedal je, da se je z njim le enkrat rokoval, a da je slišal od Reija Niittynena, da je bil Riedl neke vrste predstavnik za regijo. Hkrati je Mladenov od Niittynena izvedel, da je Riedl imel v Sloveniji "podizvajalca", to pa naj bi bila Jure Cekuta in Rudolf Leban. Od nekdanjega prvega moža Patrie Jorme Wiitakorpija je po prvih aretacijah spomladi 2008 slišal še, da je pogodbo imel tudi Walter Wolf.

Tožilstvo se je ustavilo tudi pri dokumentu oziroma komunikaciji med Mladenovim in Patrio o določenih ljudeh iz Slovenije, med drugim se tukaj omenja Zagožna, Cekuto in Lebana. Mladenov je na sodišču priznal, da je v tem dokumentov nekaj "zelo nesrečnih opomb" in veliko napak, med drugim tudi ta, da je Zagožen poslanec v državnem zboru. Nato je Mladenov nadaljeval, da je Patria pripravila matrico vplivanja, take matrice pa je imel tudi sam, v katerih je imel zabeležene vse od poslovnežev in politikov do umetnikov.

"Zagožen se povsod vtika, kar nervira Janšo"

Kot je pojasnil Mladenov, je kratica "RL" pomenila Rudolfa Lebana. Pod "TK" je označeval Toneta Krkoviča, kar pa je bila po njegovih besedah napaka v presoji. TK je bil namreč Lebanov vir, Leban pa je vir imenoval Tone. Kasneje je Mladenov ugotovil, da se Krkovič in Leban sploh ne poznata in ugotavljal, da bi lahko šlo za katerega drugega Toneta, morda Ropa, Anderliča ali Grizolda. To je še enkrat poudaril, ko mu je tožilec prebral njegove besede iz sporočila Patrii. Mladenov je zapisal domnevne Lebanove besede, ki jih je ta slišal od Toneta, da je "predsednik vlade živčen, ker se v Sloveniji govori o Patrii". Danes je Mladenov izpostavil, da so to bile zgolj govorice.

Je pa potrdil, da kratica "IC" v njegovi matrici vplivanja pomeni Ivana Črnkoviča, "JZ" Jožeta Zagožna, "JC" pa Jureta Cekuto. A kot je poudaril, se z Zagožnom ni nikoli v živo srečal, Črnkovič pa da v tistem času ni vedel, kaj Patria dela na področju lobiranja. Nato je omenil govorice, da naj bi Črnkovič želel Zagožna Patrii predstaviti kot lobista. Kot se izhaja iz dokumenta Mladenova za Patrio - razložil je, da je informacije pridobival tako od lastnih poznanstev kot z interneta in medijev - je Zagožen na podlagi slišanega na pomembnem položaju v Sloveniji, a da "se povsod vtika, kar nervira Janšo".

Tožilstvo je zanimala tudi razlaga dokumenta iz spisa, kjer je naveden razrez provizij, vendar je Mladenov danes povedal, da o teh odstotkih nič ne ve.

Današnjega naroka se udeležujejo trije obtoženi, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Premier Janez Janša se obravnave ne more udeležiti zaradi celodnevnega obiska vlade v Podravju, poslovnežu Walterju Wolfu pa vabilo ni izkazano. So pa njegovi zagovorniki že na prejšnji obravnavi pojasnili, da je Wolf sredi junija odpotoval v Kanado. Ker vabilo ni izkazano, je sodnica Barbara Klajnšek postopek zoper Wolfa sklenila začasno izločiti.

Na sodišče ni prišel niti Krkovičev zagovornik Jože Hribernik, ki pa je pred dnevi napovedal, da do nadaljnjega ne bo prihajal na obravnave.

"Janša sojenje v zadevi Patria spreminja v farso"

"Izigravanje pravne države, ki si jo v sojenju o zadevi Patria vedno znova privošči Janez Janša, je za predsednika vlade te iste države škandalozno," so danes v sporočilu za javnost navedli v stranki LDS. "Kot da ne bi bilo dovolj, da se je na to mesto zavihtel brez polne legitimnosti, saj je zoper njega vložen pravnomočni obtožni predlog v kazenskem postopku, sedaj to dejstvo spreminja v navidezno farso in norčevanje iz slovenskega pravosodnega sistema," so še dodali.

V LDS so prepričani, da se Janša naklepno izmika sojenju, "z za lase privlečenimi izgovri pa svojega izostanka z obravnav niti ne poskuša več dostojno opravičiti". Njegovemu zgledu sledijo tudi drugi, so prepričani v LDS. Menijo, da je takšno ravnanje predsednika vlade povsem nedopustno. "Janez Janša je ne le slab vzgled za vse državljane, ampak meče slabo luč na celotno državo v očeh EU in širše regije. Kaj si ob tem mislijo predsednik vlad držav Zahodnega Balkana, ki so končale, začenjajo ali pa čakajo na datum za začetek pogajanj z EU," so se vprašali.

V neparlamentarni stranki so prepričani, da bi moralo sodišče uporabiti vsa pravna sredstva za zagotovitev navzočnosti obtoženih na obravnavah in tako zagotoviti pogoje neodvisnega, hitrega in pravičnega sojenja, vsak poskus političnega pritiska in žaljenja institucije pa ustrezno sankcionirati.