Novi predsednik socialnih demokratov Igor Lukšič se je včeraj srečal z Gregorjem Virantom. Na bolj kot ne vljudnostno spoznavnem sestanku, pravita oba. Za zdaj torej opozicija prav resno ne računa na to, da bi lahko z Virantovo pomočjo zrušila Janševo vlado, ali z interpelacijami zoper njene posamezne ministre oslabila trdnost koalicije. Je pa zgolj meglena napoved, da bi se teh projektov morda lotila, naletela na velik odziv v javnosti in je s tem eden njenih morebitnih ciljev že dosežen.

Prvi odziv prvakov koalicije je bil pričakovano enoten. To je zgolj za državo škodljivo metanje polen pod noge novi oblasti, meni predsednik parlamenta in DL Gregor Virant. Za njim pa to ponavljajo tudi drugi partnerji v koaliciji. Vlagati interpelacije je neresno, je povedal tudi premier Janez Janša. Očitno ima zelo kratek spomin, kajti še nedolgo nazaj je sam »neresno« počel vse to in še več. S pomočjo partnerja Karla Erjavca je bistveno pripomogel k blokadi nujnih proti kriznih reform in tako izsilil predčasne volitve. Na njih sicer ni zmagal, je pa prevzel oblast.

Prvaki strank, denimo vodja poslancev NSi Matej Tonin, na te meglene napovedi opozicije tudi panično odgovarjajo, da bile nove volitve prava katastrofa in si jih država ne more privoščiti. S Toninom se je mogoče strinjati, čeprav bi volitve sodeč pa raziskavah javnega mnenja bile katastrofalne predvsem za NSi in tudi za vse druge koalicijske stranke, razen SDS. Prav lahko bi namreč ostale pred pragom parlamenta. Nove predčasne volitve bi morda nekoliko premešale karte, a bi tudi za vsaj pol leta zamrznile politični čas v državi, ki ji že tako ne cvetijo rože. Nove predčasne volitve zato res ne bi bile najbolj posrečena rešitev.

Toda prvaki vladne koalicije imajo od strahu pred večinoma upravičenimi kritikami prevelike oči. Dobro bi bilo, če bi enkrat vendarle pazljivo prebrali ustavo. Morebitna konstruktivna nezaupnica sploh ne pomeni predčasnih volitev, ampak zamenjavo aktualne vlade z novo. Nezaupnica bi torej zgolj nazaj na svoje mesto postavila rezultate prejšnjih volitev in na oblast postavila levosredinsko vlado, kar je mimogrede tudi odgovor volivcev na reševanje krize tudi drugod po Evropi. Je pa res, da je joker v tej morebitni igri za prevzem oblasti »edina sredinska« Virantova stranka. Ta pa je, vsaj tako deluje, trdno zasidrana v desni, Janševi koaliciji.