Tudi po osmih treningih je videti, da so člani ljubljanskih dnevnih centrov še vedno polni elana in motivacije ter da bo deset kilometrov tudi padlo. Čeprav je treba poudariti, da so ženske tiste, ki prevladujejo, pa so med 28 udeleženci tudi štirje moški. A to niti ne preseneča, že takoj povesta Bojan in Rok, GiBitova trenerja, ki korak za korakom pripravljata člane dnevnih centrov, da bodo jeseni dobro kondicijsko pripravljeni in brez poškodb pristopili k maratonu.

Fantastičen tek po Ljubljani

"Takšen izziv je super, da nas nekdo na nekaj pripravlja, sploh poleti, ko tako in tako nimaš kaj početi. Zaželeno je, da treniramo tudi sami. Ko gremo na morje, dobimo opis treningov, ki jih izpustimo, pa tudi vmes grem kdaj na Rožnik, na Šmarno goro ali se vozim s kolesom," pove 62-letna Marija Švara, ki je nekoč že tekla. Kot pripoveduje, je s prijateljico tekla po vsej Ljubljani. "Bilo je tako fantastično; tekli sva od Viča do Starega trga, otroci so bili še majhni in ko sva jih dali zvečer spat, sva šli teč, da sva nekaj naredili zase. Takrat ni bilo toliko avtomobilov in je bilo res prijetno. Ta moja prijateljica še vedno teče, jaz pa poskušam po hudi bolezni spet priti v staro formo."

Tudi Irena Mlakar - Toman, 54, je nekoč že tekla, a je tudi ona morala prekiniti tek zaradi zdravstvenih težav. "Imela sem težave v križu, najbrž sem pretiravala, sedaj pa nimam problemov, delamo postopoma in gre." Irena še pove, da je opazila napredek pri sebi, včasih se pojavi tudi kakšna bolečina v mišicah, ki jo športniki poznajo pod tujko "muscle fibre". "Moje počutje je na splošno boljše, na treninge prihajam s kolesom, nato se odpravim še na jogo. Sicer pa te skupina potegne za sabo. Sam navadno nimaš tako močne volje, če treniraš v skupini, pa veš, da moraš teči, in tečeš," še pove Mlakar-Tomanova.

Telovadba trikrat na teden

Ana Medved, 59, je med tistimi, ki, dokler niso začeli zahajati v dnevne centre aktivnosti za starejše, športno niso bili preveč aktivni. A po tem se je vse spremenilo. "Sedaj grem vsaj trikrat na teden na telovadbo, tudi na jogo, hodila sem na pilates," zaupa Ana in nadaljuje: "Tekla pa nisem nikoli. Najprej sem mislila, da ne bo šlo, a sedaj vidim, da gre." Tudi Ana je opazila napredek pri sebi, preteče lahko veliko več kot na začetku, poleg fizične kondicije pa je boljše tudi njeno počutje. Kako tudi ne, kot jasno spregovori v imenu vseh Carmen Pihler: "Saj se vendar imamo zelo fajn, smo super skupina."

In vedno ne gre le za tek. Ko so vaje za moč, redni tek in končni "stretching" za njimi, postane vzdušje med udeleženci še bolj sproščeno. Marsikoga čaka po treningu kakšna druga vadba, marsikoga številne druge obveznosti ali pa prijetno pričakovanje skupnega izleta v Koper, kamor so recimo odšli minuli konec tedna. Da, prek teka se je mogoče tudi družiti in spoznavati nove prijatelje, ki imajo v življenju podobne želje in izzive.