Ljubljana V okviru Festivala Ljubljana bo nocoj nastopil Michael Nyman, eden najinovativnejših in najbolj priznanih britanskih skladateljev, čigar opus obsega opere, godalne kvartete, filmsko glasbo in koncerte za orkester.

Šolal se je na londonski Royal College of Music, sčasoma pa je začutil, da ga modernizem zgodnjih 60. let duši, zato se je iz komponiranja preusmeril v raziskovanje. Postal je glasbeni urednik, vpliven kritik in muzikolog ter prvi, ki je združil besedi minimalizem in glasba. V sredini 70. let se je počasi vrnil k skladanju, širša javnost pa ga je spoznala prek filmske glasbe, še zlasti tiste za kratke filme Petra Greenawaya, s katerim je med letoma 1976 in 1991 sodeloval pri enajstih filmih. V 90. letih je sodeloval z znanimi koreografi, pisal godalne kvartete, klavirske koncerte, suite in celo melodijo za japonsko računalniško igrico.

Čeprav je preskromen, da bi se imel za "vseznalca", je zaradi svoje nenehne ustvarjalnosti in vsestranske umetnosti postal ena najprivlačnejših in najvplivnejših kulturnih ikon našega časa. Pri tako dolgi in ugledni karieri bi bilo razumljivo, če bi si želel počivati na lovorikah in počival ob življenjskih dosežkih, ki zajemajo vse od nagrajene glasbe za film Klavir (režija Jane Campion) do priznane opere Mož, ki je zamenjal ženo za klobuk in sodelovanj z uglednimi ustvarjalci, kot sta sir Harrison Birtwistle in Damon Albarn.

Na nocojšnjem koncertu bo nastopil z zasedbo The Michael Nyman Band, ki jo poleg njega sestavljajo Chris Clad (violina), Ian Humphries (violina), Nick Barr (viola), Anthony Hinnigan (čelo), David Roach (saksofon), Carl Raven (saksofon), Andrew Findon (saksofon), Toby Coles (trobenta), David Lee (francoski rog), Andrew Fawbert (pozavna/tuba/trombon) in Phil Cranham (bas). nr