Zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki se nakopiči v prostorih, zlasti v kopalnicah, je konec leta 2006 zahtevala celo smrtno žrtev. Takrat je med večernim kopanjem v domači kopalnici umrlo mlado dekle, že nekaj mesecev kasneje pa se je 13-letna Izolčanka z ogljikovim monoksidom močno zastrupila in ji je samo hitra zdravniška pomoč rešila življenje. Kasneje je bilo še nekaj zastrupitev in serviserji ter upravljalci blokov so se sklicevali na to, da je šlo pri gradnji blokov v Livadah za sistemsko napako, da je premalo prezračevalnih jaškov in da naj zgradijo dodatne dimnike, če se želijo izogniti podobnim nesrečam.

Kljub temu se je občina zdaj odločila, da preveri dejansko stanje v stanovanjih. Plinske peči in drugo napeljavo so pregledali v 109 stanovanjih, ki jih ima občina v Livadah, in ugotovili, da so nekateri najemniki podstavljali matice pod varnostne ventile, da so v prezračevalnih sistemih onemogočili nemoten pretok zraka, da so razne jaške koristili tudi kot skladišče za metle in druge stvari. "Vse to je lahko zelo nevarno, zato smo najemnikom jasno povedali, da tega ne smejo početi , saj je s tem ogroženo njihovo življenje in življenje drugih," je povedal izolski župan. Marko Unterlechner, županov svetovalec, ki opravlja naloge direktorja občinske uprave, pa je dodal, da je pregled pokazal, da bo treba vsaj polovico peči servisirati, štiri peči pa bo treba zamenjati zaradi dotrajanosti. Vsem najemnikom so poslali tudi navodila, kako morajo z napravami ravnati.

"Na podlagi naših ugotovitev lahko sklepamo, da stanje v lastniških stanovanjih ni nič boljše. Zato pozivamo vse lastnike stanovanj, naj skrbno ravnajo s plinskimi pečmi in redno opravljajo servis," pravi Kolenc. Koliko stanovanj je v Livadah priklopljenih na plinsko napeljavo, župan ni vedel natančno povedati, po nekaterih neuradnih ocenah pa tam živi okoli 1000 krajanov.

Občina bo v naslednjih mesecih v vsa občinska stanovanja vgradila tudi senzorje za zaznavo ogljikovega monoksida. Ta je namreč še posebej nevaren, saj je brez vonja in okusa in ljudje se z njim zastrupijo tako, da enostavno zaspijo. Zato se veliko krajanov Livad tušira in kopa ob odprtih vratih kopalnice.