Ta jim je povedal, kar so sicer že pred časom sami izvedeli in zaradi česar je marsikdo menil, da je izredna seja povsem nepotrebna. Uprava Gorenja, nadzorni svet in delavci so namreč podpisali socialni sporazum, da zaradi morebitnih selitev nihče od domačih delavcev ne bo izgubil dela. Kot je včeraj zatrdil Bobinac, so bile neresnične tudi govorice, da naj bi Gorenje upravo in sedež družbe preselilo v tujino.

V zelo negotovem položaju pa so delavci, zaposleni v Gorenjevi hčerinski družbi Asko na Švedskem, ki slabo posluje. Ker so v skandinavskih državah stroški dela skoraj trikrat dražji kot pri nas, bo Gorenje zelo verjetno proizvodnjo preselilo v Velenje, na Švedskem pa bodo ostali le še oddelki za razvoj, upravljanje blagovne znamke in marketing. To bi pomenilo, da bi od 500 zaposlenih službo obdržalo samo kakšnih 50 ljudi. Upravni odbor Aska bo končno odločitev sprejel na petkovi seji.

"Za zaposlene na Švedskem bo težko, vendar verjamemo, da bo to izredno velik korak k še večji finančni trdnosti in poslovni učinkovitosti Gorenja. Gre namreč za velike, zelo pomembne prihranke, tako da je to dobra novica za zaposlene v Sloveniji," je pojasnil Franjo Bobinac in med drugim še omenil, da bo Gorenje danes s SID banko podpisalo pomembno pogodbo.

Banka bo Gorenju za financiranje razvojnih projektov odobrila dolgoročni, desetletni kredit v višini 28 milijonov evrov. "To ne pomeni, da Gorenje povečuje kredite, Gorenje zmanjšuje svojo zadolženost. Struktura se spreminja in njej je ta dolgoročni vir prek SID banke še posebno pomemben," je zatrdil Franjo Bobinac.