V drugem primeru je država v kazenskem postopku, ki teče zoper Reberca pred okrožnim sodiščem v Ljubljani, priglasila premoženjskopravni zahtevek v višini 4447 evrov. Kot smo že poročali, ima Reberc na glavi še nekaj grehov. Zoper 46-letnega Reberca, ki je trenutno nezaposlen, teče preiskava zaradi suma, da je storil kazniva dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, ponarejanja listin, posebnega primera ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja ali pravic ter nevestnega dela v službi. Koprsko tožilstvo pa je pred kratkim vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, ter prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva.

Drugi na seznamu po višini odškodninskega zahtevka je Miran Čupkovič Skender, ki naj bi med vodenjem veleposlaništva v Tokiu skupaj s soprogo neupravičeno zapravil 68.642 evrov. Šlo naj bi za nepravilnosti pri finančnem poslovanju veleposlaništva, med drugim je iz državnih sredstev šlo nekaj denarja tudi za nakup letalskih vozovnic za soprogo, je zapisano v tožbi. Državno pravobranilstvo je hkrati z vložitvijo odškodninske tožbe o zadevi obvestilo tudi državno tožilstvo, ki se bo o morebitnih korakih še odločilo.

Od Boštjana Kovačiča, nekdanjega veleposlanika v Zagrebu, ki se je prav tako znašel med toženci, državno pravobranilstvo terja 65.000 evrov. Gre za regresni zahtevek, ki ga je država na podlagi sodne poravnave plačala za škodo, ki je bila povzročena iz malomarnosti, kot posledica kršitev določb najemne pogodbe in aneksa za rezidenco na Pantovčaku v Zagrebu. Lastnica te vile je leta 1998 s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu podpisala najemno pogodbo. Leto pozneje je ugotovila, da je nekdanji veleposlanik brez njenega dovoljenja obsežno preuredil hišo, njeno pohištvo pa neprimerno shranil v klet, kjer je začelo propadati. Republika Slovenija je nato lastnici vile po poravnavi pred zagrebškim sodiščem plačala zahtevani znesek, zdaj pa ga terja od Boštjana Kovačiča.

Državno pravobranilstvo je z nekdanjim veleposlanikom v Zagrebu poskušalo najti rešitev brez sojenja z mediacijo. Ker ta ni uspela, se bo postopek nadaljeval pred sodiščem.

V tožbi zoper nekdanjega veleposlanika v Atenah Vladimirja Kolmaniča zaradi vračila depozita za najem rezidence državno pravobranilstvo terja 10.000 evrov. Vsem štirim grozi tudi plačilo obresti.