"S sestankom dajemo sporočilo, da se slovenska politika mora in tudi se spreminja," pa je po današnjem srečanju povedal Lukšič. Predsednik DL mu je pritrdil: "Dosedanji odnosi med našo in SD-jevo poslansko skupino kažejo, da je mogoče, da se mnenja krešejo na dostojen način."

Virant je bil danes glede skorajda že pokopane ideje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo optimističen. "SD bo našemu ministru dal še eno možnost, da pride na stranko in še enkrat pojasni vse razloge, zaradi katerih menimo, da je sprememba 90. člena ustave nujna," je povedal. Ideja je zamrla zaradi nasprotovanja dela poslanske skupine SD, s čimer potrebne ustavne večine ni bilo. Kljub temu pa je predsednik vlade Janez Janša prejšnji teden napovedal, da bodo poslanci o fiskalnem pravilu glasovali še pred parlamentarnimi počitnicami.

Ustavne večine pa nima niti predlog o ukinitvi državnega sveta. Slednjega bo jutri obravnavala ustavna komisija, kot je dejal Virant, pa bo tja šel z razlogom zaprtja postopka. "Vse napore sem vložil, da kolege iz SD-ja prepričam, da je državni svet nepotrebna inštitucija, vendar menim, da zaenkrat nisem bil posebej uspešen," je dejal predsednik DZ.

V igri pa so še spremembe 90. člena ustave, ki urejujejo referendumsko področje. Virant je kot pri vnosu fiskalnega pravila tudi tukaj optimističen: "Še vedno računam, da Pozitivna Slovenija ni mislila resno z idejo o podpori pod pogojem, da predlog stopi v veljavo leta 2015. Če predlog vsebinsko podpirajo, je prav, da zanj glasujejo in to brez odloženih pogojev. Bomo videli."

Po besedah Lukšiča DL in SD velikih razlik pri pogledih na strateško usmeritev Slovenije nimata, imata pa jih v podrobnostih glede načina dela vlade. "Mi smo tukaj malo bolj kritični kot oni, ki so del koalicije. Kot opozicija bomo od vlade zahtevali, da dela bolje in od sebe da več," je dejal.

Lukšič: Državi vnaprej ne bomo povzročali škode, smo pa vsak trenutek pripravljeni na volitve

"Ne le za vlado, za državo bi bilo škoda, da se Šušteršiču pod noge meče polena. Je kompetenten, strokoven, resen in verodostojen minister. Čaka ga še veliko dela in v tem trenutku potrebuje predvsem podporo," je po današnjem srečanju z Lukšičem povedal prvak Virant.

Lukšič pa je glede interpelacij, katerih razmišlja PS, napovedal, da bodo v SD k temu pristopali konstruktivno "v smislu, da državi vnaprej ne bomo povzročali škode". Po njegovih besedah je trenutek, v katerem smo, za državo pomemben, zato si želijo njenega dobrega funkcioniranja. "Smo pa vsak trenutek pripravljeni na volitve," je še dodal.

Spomnimo ...

Danes je poslanska skupina največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije napovedala, da bo razmislila o interpelacijah zoper različne ministre (pri tem naj bi najbolj ciljali na Šušteršiča in Gorenaka), kmalu zatem pa se je oglasil še SD-jev Janko Veber, ki meni, da interpelacije niso najboljša rešitev, na prihajajoči konferenci SD pa ne izključuje razprave o konstruktivni nezaupnici zoper Janšo.

Pribac: S pobudama interpelacije in nezaupnice levica pokazala znake življenja