Pogovorili smo se s filozofom in sociologom Igorjem Pribcem, ki pravi, da je predlog Pozitivne Slovenije o interpelaciji Šušteršiča in odziv SD-ja, da bi bilo morda bolj smotrno razmisliti o konstruktivni nezaupnici vladi, prvi znak prebujanja slovenske levice. Sami pobudi Pribac sicer pripisuje predvsem značaj politične geste, ki je namenjena dvigovanju temperature pred parlamentarnimi počitnicami.

Čas bo pokazal, če bodo pobude prinesle tudi bolj konkretna dejanja, meni Pribac. Verjame namreč, da bi do teh znalo priti šele jeseni - po predsedniških volitvah. Po njegovi oceni bi bilo jesensko obdobje še posebej občutljivo za vlado, saj se bo takrat zaradi varčevalnih ukrepov v visokem šolstvu najverjetneje morala soočiti tudi z bolj predramljeno intelektualno elito.

Po drugi strani pravi, da bi bila določitev PS za interpelacijo Šušteršiča lahko tudi poskus, da bi si po padcu v javnomnenjskih raziskavah ponovno pridobili podporo med volilnim telesom. Razhajanja med PS in SD glede interpelacije oziroma nezaupnice celotni vladi pa vidi kot različni poti k istemu cilju.

Interpelacija kot opozorilo DL, v kakšnem ideološkem kontekstu se nahajajo?

Kljub temu, da sta opozicijski stranki s potezo prikazali znake življenja, ki jih gre po Pribčevih besedah morda pripisati tudi Lukšičevemu prevzemu SD, saj meni da bi Pahor deloval kot "amortizer za nezadovoljstvo“, pa je ogorčen nad medlim odzivom PS in SD na nedavne izjave premierja Janeza Janše v zvezi z izbrisanimi. Pribac pravi, da bi pričakoval v zvezi z vladinim odnosom do izbrisanih vsaj podobne odzive, kot na proslavo. Želi si tudi, da bi se PS in SD obrnili na koalicijske partnerje SDS in jih pozvali, naj se opredelijo glede izjav premierja, da Slovenija ne namerava plačevati odškodnin, ker nima sredstev, ter da morajo račune za izbrisane polagati tisti, ki so govorili, da odškodnin ne bo.

Problematiki izbrisanih je nekaj besed danes namenil tudi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, ki je glede razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih prepričan, da bi morala Slovenija to, kar ji sodba nalaga, tudi narediti. Sodbe, pravi, še ni uspel preučiti, a namerava to še storiti.

Pribac interpelacijo Šušteršiču tako vidi tudi kot način, da se DL opozori, v kakšnem ideološkem kontekstu poskušajo izvesti svoje varčevalne ukrepe, morda pa tudi že prve korake k oblikovanju nove koalicije.

Preberite še:

Lukšič: Državi vnaprej ne bomo povzročali škode, smo pa vsak trenutek pripravljeni na volitve

Pozitivna Slovenija razmišlja o interpelaciji proti različnim ministrom

Veber na prihajajoči konferenci SD ne izključuje razprave o konstruktivni nezaupnici zoper Janšo