Če bi prišlo do konstruktivne nezaupnice zoper predsednika vlade, bi bile predčasne volitve po Vebrovem mnenju boljša rešitev kot iskanje novega mandatarja. "Šolo iskanja mandatarja v tem mandatu smo že dali čez. Če bi že razmišljali o tem, bi bile volitve zagotovo primernejša oblika reševanja te situacije," je dejal.

V poslanski skupini Pozitivna Slovenija so namreč danes pojasnili, da razmišljajo o interpelacijah zoper več ministrov, med drugim naj bi šlo za Šušteršiča.

V SD so sicer presenečeni nad "naivnostjo pričakovanj glede dokapitalizacije NLB". Vendar so ukrepi, ki so izvedeni, prav tisti, ki jih je SD Šušteršiču predlagal, je v izjavi novinarjem povedal Veber. Zato za zdaj po njihovem ni razloga za vlaganje interpelacije, temveč pričakujejo nove rešitve v tej smeri, da NLB ostane sistemska.

"Vlada ne deluje najbolj dobro"

Po Vebrovem mnenju bi bilo bolj smiselno razmišljati o tem, da vlada ne deluje najbolj dobro. Če bi prišlo do konstruktivne nezaupnice predsedniku vlade, so glavni očitki "nekontrolirani posegi v pridobljene pravice ljudi in tudi neučinkovito reševanje gospodarske krize", je pojasnil. Brez ustreznih reform namreč po njegovem ni pričakovati, da bomo Slovenijo organizirano pripeljali v stabilnejše razmere, kot jih kažejo "zelo rokohitrski posegi".

Na vprašanje podpore interpelaciji zoper Šušteršiča je Veber odgovoril, da so opozicijska stranka in nimajo nobenih pomislekov glede podpore vloženim interpelacijam. Je pa izpostavil stališče SD, da mora biti za interpelacijo obtožba zelo konkretna kršitev zakonodaje ali izkoriščanje privilegijev.

Predčasnih volitev v SD po Vebrovih besedah ne želijo napovedovati, želijo pa vplivati na to, "da se popravijo povzročene krivice v tem času in upam, da bo to šola za vse ostale ukrepe, ki jih Slovenija potrebuje".

Pripravili bodo predlog sprememb zakona za uravnoteženje javnih financ

Ob tem napoveduje, da bo poslanska skupina SD pripravila predlog sprememb zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerimi bi črtali tiste določbe, "ki drastično posegajo v status upokojencev". Ko bo zakon pripravljen, se bodo tudi z drugimi poslanskimi skupinami pogovorili o sklicu izredne seje na to temo.

V SD sicer pozdravljajo aktivnosti organizacij, med drugim varuhinje človekovih pravic, ki razmišljajo o ustavnih sporih zaradi varčevalnega zakona. Vendar v SD menijo, da je postopek pri presoji ustavnosti členov zakona predolg glede na aktualne razmere in glede na posledice, ki jih ima zakon za posameznike.

Prevc: Nezaupnica vladi bi bila ta trenutek zelo neresna in neodgovorna

Naloga opozicije je, da kritizira vlado in to je razumljivo, toda morebitna konstruktivna nezaupnica zoper vlado bi bila ta trenutek zelo neresna in neodgovorna, je ocenil vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc. "Ali bomo šli ponovno na predčasne volitve," se je vprašal in poudaril, da si država tega ne more privoščiti.

Po mnenju vodje poslancev SLS tudi interpelacija zoper ministra za finance Janeza Šušteršiča ne bi bila upravičena, zlasti zato, ker gre pri NLB ta trenutek za reševanje zatečenega stanja, je v izjavi novinarjem dejal Prevc. Minister je namreč po njegovih besedah to zatečeno stanje februarja prevzel, "seveda z vsemi bremeni slabih kreditov". V tem trenutku je s strani opozicije lahko kritizirati te poteze, vendar je to tudi neresno in neodgovorno, saj drugih rešitev ne predlagajo, je prepričan Prevc.