"Varčevalni zakon diskriminatorno obravnava posamezne skupine upokojencev - nekaterim jemlje, drugim ne," je za STA dejal Igor Kaučič s Pravne fakultete v Ljubljani.

Takšna obravnava je sicer po ustavi dopustna, vendar mora biti utemeljena in prepričljiva, pravi. Pri tem kot primer navaja izjeme v varčevalnem zakonu, ki se jim pokojnine ne znižujejo. "Veterani vojne za Slovenijo so med izjemami, ostali veterani pa ne," je dejal.

Tudi nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude kot osrednji problem izpostavlja poseganje le v nekatere kategorije upokojencev. Da bi pokojnine po vsebini in višini ostale nedotaknjene v poslabšanem gospodarskem stanju, je sicer nemogoče pričakovati, je dejal. "V tem primeru, ko so posegli le v nekatere kategorije, pa je zakonu mogoče očitati diskriminacijo," je ocenil.

"Najbolj sporno je, da se lotiš le enih podlag za pokojnine, potem pa vrednostno oceniš posamezne kategorije in jih spraviš v različen položaj," je poudaril.

Kaučič: Razredi znižanja pokojnin so nesorazmerni

Kaučič pa opozarja še na nekatere druge vidike. "Nesorazmerno so postavljeni tudi razredi znižanja pokojnine," je ocenil.

Znižanje pokojnin, za katere sredstva zagotavlja država iz državnega proračuna in ki so višje od 622 evrov, je bilo namreč odvisno od posameznih razredov iz varčevalnega zakona: Če znaša pokojnina do 777,50 evra, se je zmanjšala za največ 100 evrov, pokojnine v višini do 933 evrov so se zmanjšale za največ 150 evrov, pokojnine v višini do 1088,50 evra za največ 200 evrov, pokojnine v višini do 1244 evrov največ za 250 evrov, pokojnine v višini do 1450 evrov največ za 300 evrov, pokojnine nad 1450 evrov za največ za 350 evrov.

Kaučič izpostavlja tudi problem dokončnosti upravnih odločb. "Upokojenci so dobili odločbe o odmerjeni pokojnini, ki so dokončne. Tu je lahko problem, ker se posega v dokončnost in pravnomočnost teh odločb," pravi.

Posameznik, ki se ne strinja z znižanjem pokojnine, mora vložiti ugovor na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je dejal. "Predpostavljam, da bo odgovor negativen, saj se bo zavod najbrž skliceval na zakon. Posameznik bo moral zatem sprožiti upravni spor pred sodiščem," je dejal Kaučič.