Po ocenah na Poljskem živi med 50 in 70 tisoč ilegalnih priseljencev, direktor poljskega urada za migrante Rafal Rogala, pa je za poljsko radijsko postajo povedal, da je amnestija medtem najverjetneje privabila tudi nekatere ilegalne priseljence iz drugih držav EU.

"Vsak primer amnestije vsebuje nevarnost tako imenovanega 'amnestijskega turizma', ki se opazi tudi v državah, kot sta Italija in Španija, kamor so tujci brez urejenega statusa v drugih državah EU potovali, ko so dobili ponudbo, da se njihov status legalizira,“ je povedal Rogala.

Amnestija, ki jo ponuja Poljska sicer velja zgolj za tiste ilegalne priseljence, ki na Poljskem živijo že od 20. decembra 2007 in tiste, ki so jim januarja 2010 zavrnili prošnjo za status begunca, a so kljub temu ostali v državi. Guverner varšavske regije Jacek Kazlowski je v pogovoru z lokalnimi mediji povedal, da pričakuje, da bo okoli četrtina vseh prošenj zavrnjenih.

Amnestija je bila zaenkrat priznana okoli 2300 prosilcem, med njimi 944 Ukrajincem, 611 Vietnamcem in 338 Armencem. Posamezniki s sprejetimi prošnjami so dobili dovoljenje za prebivanje na Poljskem za dve leti ter delovno vizo.