Kot je danes poročalo Delo, naj bi v Pozitivni Sloveniji pripravljajo prvo interpelacijo, tarča pa naj bi bil minister za finance Janez Šušteršič. Na vprašanje, ali bo prva interpelacija res doletela Šušteršiča, je Möderndorfer v izjavi za medije dejal: "Tudi on je eden od teh ministrov."

Prav tako ni želel razkriti, kaj so glavni očitki Šušteršiču. "Ko bo za to nastopil čas, boste interpelacijo dobili tako, kot se spodobi," je dejal in dodal, da se v Pozitivni Sloveniji o tem zaenkrat pogovarjajo sami.

Formalni razlogi za interpelacijo proti Šušteršiču naj bi bili po poročanju Dela zakon za uravnoteženje javnih financ in vladna politika do Nove Ljubljanske banke (NLB).

Möderndorfer o podrobnostih, kot rečeno, ni želel govoriti, je pa spomnil na sejo komisije DZ za nadzor javnih financ, ki je na temo NLB potekala prejšnjo sredo. "Tisti, ki bi moral kaj razložiti temu odboru, ni razložil," je dejal. V SD in Pozitivni Sloveniji so vladi prejšnji teden zato očitali skrivanje odločitve pred sredino skupščino NLB.

Po tej skupščini se je dokapitalizacija NLB malenkost zapletla. Potem ko so lastniki NLB na skupščini potrdili dokapitalizacijo v višini 381 milijonov evrov, je druga največja lastnica NLB, belgijska banka KBC, v petek pozno popoldne sporočila, da v dokapitalizaciji ne bo sodelovala. Namesto KBC sta morala NLB reševati paradržavna sklada - Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba.

Preberite še: Bruseljska klofuta vladi zaradi NLB

Prevc in Gorenak odgovarjata prek twitterja

Prek twiterja se je na napovedi Pozitivne Slovenije odzval tudi vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc, ki je zapisal, da je od opozicije "neodgovorno napovedovati interpelacijo ministra, ki se trudi reševati podedovano katastrofalno stanje v NLB".

Med ministri, ki naj bi jih doletela interpelacija, naj bi bil po nekaterih podatkih tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Ta se je na družbenem omrežju twitter že odzval in zapisal: "PS baje razmišlja o interpelaciji zoper mene. Kaže, da so opazili, da delam.".

Šušteršič je za Kanal A povedal, da napovedi o morebitni interpelaciji ne more komentirati ter dejal, da jo bodo prebrali in se nanjo odzvali, če bo vložena. "Prepričan pa sem že sedaj, da v njej ne bo veliko stvari, ki jih ne bi mogli argumentirano zavrniti," je dodal.

Janša: Če mislijo po nekaj mesecih predlagati interpelacijo, je to neresno

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za oddajo Aktualno na mariborski regionalni televiziji RTS drevi dejal, da napovedanih predlogov interpelacij zoper nekatere ministre v vladi zagotovo niso pričakovali. Če misli opozicija po nekaj mesecih predlagati interpelacijo proti ministru, je to po njegovih besedah, milo rečeno, neresno.

Pojasnil je, da vladna koalicija od obeh opozicijskih strank, tako od Pozitivne Slovenije kot od Socialnih demokratov, že nekaj mesecev čaka formalni pisni odgovor na ponudbo, da bi sklenili partnerstvo za izhod iz krize in nadaljnji razvoj.

Vladna koalicija je po njegovih besedah takšen predlog podrobno izdelala na začetku mandata in to poslala obema strankama, vendar od nobene doslej še ni dobila uradnega odgovora.

"Se pravi, namesto da bi sprejeli ali pa vsaj vljudno, kot se spodobi, zavrnili ponujeno roko, zdaj po nekaj mesecih mandata prihajajo grožnje," je dejal Janša in dodal, da podrobno sicer ni seznanjen z napovedmi, saj se je danes v okviru vladnega obiska v regiji ukvarjal z Mariborom in regijo.

"Če mislijo po nekaj mesecih predlagati interpelacijo proti ministru, je to pač neresno, milo rečeno. Če razmišljajo o predčasnih volitvah, potem je treba gospoda Vebra spomniti, da je Slovenija lani šla na predčasne volitve ravno zaradi nesposobnosti njegove stranke, da bi karkoli naredila za to, da bi Slovenija izšla iz krize, in ne vem, zakaj si želijo ponavljanja take situacije," je dejal Janša.

Dodal je še, da če v opoziciji menijo, da imajo program in dobro ekipo ter trdno večino v DZ, potem naj sestavijo vlado. Po Janševih besedah nihče iz vladne ekipe "ni privezan na to funkcijo", vsi bi zdajle raje šli na dopust kot pa delali to, kar delajo, za plačo, kakršno imajo.

"In ne bo potrebnih nobenih volitev, nobene krize. Če pa mislijo Slovenijo dokončno potopiti - skoraj jim je uspelo v zadnjih treh letih -, potem naj to tudi odkrito povedo, ne pa da to zavijejo v nek celofan nekih nezaupnic," je današnje informacije, da Pozitivna Slovenija razmišlja o več interpelacijah zoper vladne ministre, v SD pa da ne izključujejo možnosti, da bi razmislili o konstruktivni nezaupnici vladi, še komentiral Janša.