Američani vas ne poznajo, hotela sem vas podrobneje predstaviti

Prvi del serije snemajo na severovzhodu države, prikazuje pa predvsem dogajanje na Ptuju in v Mariboru, seveda pa tudi tamkajšnje podeželje. Colburnova bo s filmom Američanom in svetovni javnosti predstavila uspešno zgodbo Slovenije ter prikazala naravne lepote in turistični potencial države. Avtorica je sicer pravkar prejela svojega drugega emmyja za podoben dokumentarec o Peruju.

"Slovenijo sem odkrila med lanskim snemanjem dokumentarne serije v sedmih delih na Hrvaškem. Ugotovila sem, da mnogi Američani te države sploh ne poznajo, zato sem jim jo želela približati. Spoznala sem nekaj odličnih ljudi, ki mi pri snemanju pomagajo, zato sem odločena, da prav za to serijo prejmem še tretjega emmyja," je dejala Ahley Colburn, ki je podobne serije doslej snemala že v več kot 25 državah po vsem svetu.

Boksala z Zavcem

V Sloveniji bo ameriška novinarka, ki se je prav danes v boksu pomerila z najbolj znanim Ptujčanom Dejanom Zavcem, posnela tri enourne serije. Poleg Podravja bodo ta mesec posneli še serijo o Krasu in slovenski obali, ki bo vključevala Lipico in Postojnsko jamo, zadnja serija pa bo namenjena slovenski prestolnici in osrednjem delu Slovenije z Bledom.

Kot je dejala, je v Sloveniji do zdaj navdušena predvsem nad gostoljubnostjo in raznolikostjo narave ter kulinariko. Zelo se veseli tudi obiska Blejskega jezera, o katerem je že veliko slišala, pa tudi raziskovanja slovenske obale. V Sloveniji se nahaja osem dni, že pred tedni so začeli snemanje na Poli maratonu na Ptuju. Navdušena je tudi na velikim številom različnih festivalov, predvsem pa nad čistočo okolice.

"Najlepša stvar moje oddaje je v tem, da ljudje, ki si jo ogledajo, ponavadi želijo narediti točno tako potovanje, kot sem ga organizirala sama. Zato se tudi lotim enostavnih stvari, ki so dosegljive vsem. No, morda vsak ne more boksati z Zavcem, zato pa jih lahko naučim, da on in še kateri slavni športnik prihaja prav iz Slovenije," je pripovedovala Colburnova.

Avtorica bo serijo pripravila do septembra, nato pa bo oddaja, ki jo bo najprej predvajala na ameriški Wealth TV, okoli sto milijonom gospodinjstev po vsem svetu na voljo predvidoma v mesecu ali dveh. Na ogled bo tudi gledalcem slovenske nacionalne televizije.