Delni krivec za takšno odločitev je nekdanji plavalec Grant Hackett, ki je priznal, da je med aktivno kariero pogosto posegal po teh sredstvih in se nazadnje že nevarno približal odvisnosti. Njegov nekdanji trener Dennis Cotterell je prepričam, da je prav uporaba uspavalnih tablet, zaradi katerih plavalec ni bil povsem zbran, vplivala na to, da je v Pekingu pred štirimi leti osvojil "le" srebrno medaljo na 1500 metrov prosto.

Vodja avstralske olimpijske delegacije v Londonu John Coates je pojasnil, da športniki med OI ne bodo smeli uporabljati močnih uspavalnih sredstev. S prepovedjo so seznanili tudi zdravnike reprezentance, ki bodo že tako morali skrbno paziti na to, kaj bodo športnikom predpisovali med igrami. Uporaba uspavalnih tablet pri športnikih je pravzaprav del začaranega kroga: nekateri namreč uporabljajo (dovoljena) kofeinska sredstva kot pomoč pri vzdržljivosti, zaradi česar pa nato ne morejo spati in potrebujejo umetne pripomočke.

"Za to smo se odločili, ker je naša prva in najpomembnejša skrb zdravje športnikov. Nočemo izvajati lova na čarovnice, toda ugotovitve, da lahko uporaba tablet vodi v odvisnost, so dovolj velik motiv za naše ukrepe," je odločitev še pojasnil Coates. Da ne gre zgolj za kozmetični ukrep Avstralcev, pove podatek, da bodo imeli funkcionarji pravico pregledati prtljago športnikov in morebitne kršitelje pravilnika o uporabi tablet kaznovati, tudi s predčasnim odhodom z iger. Predvideli so sicer tudi izjeme, a zgolj v res posebnih primerih, pa še takrat bodo predpisovali le blažja sredstva.