Aktivistke iz skupine Pussy Riot Marija Aljokhina, Nadedža Tolokonikova in Jekaterina Samučevič so v zadnjih letih izvedle več provokativnih performansov, ki so vznemirili ruske oblasti. Na pustni torek, 21. februarja, malo pred Putinovo ponovno izvolitvijo, so aktivistke v osrednji ortodoksni cerkvi v Moskvi v kričečih oblačilih in z maskami na obrazu na glavnem oltarju katedrale Kristusa Odrešenika kričale verz: "Sveta mati, blažena devica, odženi Putina, odženi Putina, odženi Putina!"

Za performans do sedem let zapora

Aktivistka z umetniškim imenom Tjurja je pojasnila, da so se za nastop v tej cerkvi odločile zaradi predvolilnih izjav patriarha Kirila, ki je ljudem svetoval, naj raje molijo, kakor da hodijo na opozicijske protestne shode. Za omenjeni performans jim grozi do sedem let zapora, kar je najvišja možna kazen za "huliganstvo" v Rusiji. Za tako visoko kazen se je zavzel ruski verski vrh, ki je zahteval, naj sodišče žaljenje verskih čustev obravnava kot kaznivo dejanje, ne kot prekršek.

"Vedle so se slabše od živali. Za zaporno kazen smo se zavzeli zato, ker nočemo, da bi jih užaljeni ljudje raztrgali na koščke. Po desetletjih bogokletnega komunizma, ko je bil človek človeku volk, so ljudje izgubili občutek za vrednote. Ne vedo, kaj je prav in kaj narobe," je povedal pravoslavni duhovnik Sergij Ribko.

Umetnice v priporu še vsaj do 24. julija

Aktivistke so v priporu že od 4. marca. V začetku maja je mestno sodišče v Moskvi vsem trem podaljšalo pripor do 24. junija, ko naj bi jim sodili. Nato pa je sodišče odločilo, da morajo umetnice ostati v priporu še mesec dni - do 24. julija, ko naj bi vendarle sledila obravnava. Njihovi odvetniki so se zaradi samovoljnega podaljševanja pripora že pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice, piše v sporočilu za javnost.

Organizacija Amnesty International je aktivistke iz skupine Pussy Riot označila za "zapornice vesti". Protesti v njihovo podporo ter podporo drugih ruskih bork in borcev za svobodo govora, ki jih sodišča rutinsko dolžijo "huliganstva" se vrstijo po vsej Evropi, v ZDA in na Japonskem. Načelno podporo jim je izrazila Evropska unija, pa tudi številni predstavniki oblasti, nevladne organizacije in aktivistične skupine.

Podpori se pridružujejo tudi Mesto Žensk in Rdeče zore ter Lezbično-feministična univerza

Tej podpori se pridružujejo tudi festivala Mesto žensk in Rdeče zore ter Lezbično-feministična univerza. Popoldanskemu protestu pred veleposlaništvom Ruske federacije v Ljubljani bo ob 21. uri sledil podporni koncert v Menzi pri koritu na Metelkovi. Na slednjem bodo nastopili Škrip Orkestra, Ludovik Material, Sentence in Iamdisease. Sledil bo DJ program s Tigresse in Sestro.