V otroštvu je bila razpeta med Slovenijo in ZDA, saj je njen oče Slobodan znanstvenik, je profesor fizike na ljubljanski univerzi. Tudi mama Maja dela kot profesorica na Univerzi v Ljubljani, na filozofski fakulteti. Malo šolo je Kristina Žumer obiskovala čez lužo, se vrnila v Slovenijo, sedmi razred osnovne šole znova obiskovala v ZDA, nato pa se preselila v Ljubljano. "Z atletiko sem se začela ukvarjati v Ameriki. Ko smo se vrnili v Ljubljano, je bil najprej eno leto moj trener Jure Novak, kasneje eno leto Sergej Raskin. Najprej sem bila skakalka v višino in sem imela v pionirski konkurenci nekaj časa v lasti dvoranski državni rekord. Preskočila sem 170 centimetrov, kar je tudi moj osebni rekord. Kasneje mi je trener Srdjan Djordjevič rekel, da imam kot atletinja boljše izhodišče za skok v daljino. Najprej me je eno leto treniral Slavko Černe, potem pa sem pot nadaljevala pri Srdjanu," se je svojih začetnih korakov ob srebanju espresa v restavraciji Helsinki Caffe spominjala Kristina Žumer.

V nadaljevanju športne poti se je že pri 17 letih huje poškodovala. Na eni od tekem je skočila "predaleč" na nezrahljan pesek in si strgala prednje kolenske križne vezi. Uspešno jo je operiral ortoped Rasto Stok, po vrnitvi na atletske steze pa je najprej zamenjala odrivno nogo. Kasneje je dosegla odličen osebni rekord (652 cm), a pri skoku v daljino ni zdržala dolgo. Srdjan Djordjevič je pojasnil, da je imela tako imenovani stekleni gleženj, ki ji ni omogočal pogostih obremenitev. Imela je podobno težavo kot brat Jan Žumer, tako da sta v nadaljevanju kariere oba končala kot sprinterja.

Kristina Žumer je prvič nastopila na velikem tekmovanju na stezi leta 2003, ko je bila na svetovnem prvenstvu članica slovenske ženske štafete 4 x 100 metrov. Poleg nje so bile v reprezentanci še Alenka Bikar, Maja Nose in Merlene Ottey, omenjena četverica pa je tudi lastnica slovenskega rekorda s časom 43,91. Štafeta je tedaj nastop končala z diskvalifikacijo. V nadaljevanju športne kariere je še trikrat nastopila na evropskih prvenstvih, in sicer leta 2006 v Goeteborgu (na 100 in 200 m), predlani v Barceloni (štafeti) in letos v Helsinkih.

Leta 2004 je diplomirala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, smer biokemija. Potem se je vpisala na doktorski študij, še istega leta pa jo je pot peljala v San Francisco, kjer je na kalifornijski univerzi UCSF delala dobrih pet let. "Profesor Matija Peterlin je odprl laboratorij v Helsinkih, kjer se mi je ponudila možnost za delo. V znanosti je treba slediti poti, kjer sta denar in znanje. Moram poudariti, da gostujemo v laboratoriju finskega profesorja Kalleja Saksela. Prvič sem v Helsinke prišla decembra leta 2009, odtlej pa je tu moj dom. Zanimivo je, da čeprav preživim veliko svojega časa v laboratoriju z epruvetami v rokah, pa v Ljubljani, kjer sem sicer doktorirala, nisem prijela epruvete, odkar sem diplomirala," je pojasnila produktivna športnica in znanstvenica.