Če gre verjeti podatkom SZZ, se na drugi strani 14 zavarovalnic, ki tržijo življenjska zavarovanja, sooča z več kot desetodstotnim padcem premij. Vendar se razlog za to skriva v dejstvu, da je Modra zavarovalnica ob ustanovitvi lansko jesen prevzela v upravljanje "le" tri pokojninske sklade, ki so bili do takrat pod Kapitalsko družbo, ne pa tudi posebnega sklada SODPZ. Zaradi tega po grobih ocenah ne dobi petih milijonov evrov premij na mesec. Če ne bi upoštevali tega izpada, življenjska zavarovanja le za dva odstotka zaostajajo za lanskoletnimi rezultati.

Prav zaradi enormnih izplačil iz pokojninskih skladov, ki presegajo vplačila vanje, se je tudi sicer vrednost odškodnin (142 milijonov evrov) pri življenjskih zavarovanjih v prvem četrtletju nevarno približala premijam (149 milijonov evrov).

Kako so posamezne zavarovalnice poslovale v prvih petih mesecih, še ni znano, so pa zato že znani podatki za prvo četrtletje. Tako Zavarovalnica Triglav tudi letos izgublja svoj tržni delež. Do konca marca jih je zbrala okoli 198 milijonov evrov, kar je 3,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Minimalni padec premij je utrpela tudi koprska Adriatic Slovenica (AS), zato pa je njena "sestrska" zavarovalnica KD Življenje doživela več kot 18-odstotni upad. Na drugi strani omenimo visoko rast Zavarovalnice Maribor (ZM) ter zavarovalnic Tilia, Generali in NLB Vita, pa tudi nekoliko manjšega Erga.

Prvi trije meseci so bili sicer za premoženjska zavarovanja bistveno uspešnejši, saj so jih zavarovalnice zbrale dobra dva odstotka več. Od večjih zavarovalnih vrst so rasla predvsem zavarovanja požara in elementarnih nesreč (14,4 odstotka), splošno zavarovanje odgovornosti (12,7 odstotka) in zdravstvena zavarovanja (3,4 odstotka). Na drugi strani je bilo pri zavarovanju odgovornosti pri uporabi motornih vozil za 3,3 odstotka manj premij. Resda so se odškodnine še nekoliko bolj znižale, a so zavarovalnice kljub temu na tem področju dosegle nekoliko slabši rezultat. Je pa zato glede na enako obdobje lani donosnejša velika večina zavarovalnih skupin. Samo pri zdravstvenih zavarovanjih, od katerih 98 odstotkov predstavlja dopolnilno (Vzajemna, AS in Triglav Zdravstvena), so namreč zbrali 3,7 milijona evrov več premij, stroškov pa je bilo le slabih 400 tisočakov več.