Vodja mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Irena Razpotnik je Ljubljanskim parkiriščem in tržnicam naročila, naj zaradi sklepa sodišča začasno prenehajo upravljati zapornice na teh ulicah. Kaj natančno je vzrok za takšen skrajen ukrep, na obvestilu ne piše, konkretnih pojasnil pa nam včeraj nista zagotovila niti mestna občina niti javno podjetje.

Ker Razpotnikova omenja odločitev sodišča, lahko ugibamo, ali se je mestna občina mogoče ustrašila odločitve sodišča, ki je v eni izmed dveh tožb proti Ljubljanskim parkiriščem in tržnicam presodilo, da je javno podjetje ravnalo nezakonito, ko je dvema stanovalcema zaradi neplačila zablokiralo elektronske kartice za upravljanje zapornic v BS 3. Eden od teh tožnikov je Igor Ljubin, ki v svojem blogu piše, da je bila postavitev zapornic nezakonita, divja in netransparentna, kar je posledično vodilo v velike stroške vzpostavitve sistema. A celo sam Ljubin navaja, da sodišče sploh ni razpravljajo o dvigu oziroma odstranitvi zapornic, še manj pa v tej točki presodilo v njegovo korist. To pomeni, da sodišče ljubljanskim parkiriščem ni ukazalo odstranitve zapornic. Zaradi tega in dejstva, da razsodba sodišča sploh še ni pravnomočna, je navodilo Razpotnikove, da javno podjetje zapornice začasno odstrani, presenetljivo.

K umiku Ljubljanskih parkirišč in tržnic iz BS 3 pa je po vsej verjetnosti prispevala tudi vse večja neenotnost znotraj soseske. Razpotnikova in pooblaščeni predstavnik Ljubljanskih parkirišč in tržnic Aleš Žibert sta že na zboru predstavnikov blokov v BS 3 in koordinacijskega odbora nakazala, da jih prepiri in nesoglasja znotraj soseske ne zanimajo. Razpotnikova in Žibert sta namreč zbor 19. junija zapustila, še preden se je sploh začel. Začetek zbora je onemogočila razgreta razprava, ki je bila na trenutke celo nekulturna, je koordinacijski odbor zapisal v zapisniku.

Dogodki na omenjenem zboru so botrovali še k odstopu celotnega koordinacijskega odbora za ureditev parkiranja v soseski. "Nismo odstopili zaradi užaljenosti, kot nam očitajo nekateri. Če bi odstopili zaradi tega, bi to storili takoj, ko so se pojavili prvi očitki na naš račun," je zagotovil eden od članov koordinacijskega odbora Zore Lukin in ob tem pojasnil, da je odbor odstopil, ker enostavno ni videl več poti naprej. Razložil je, da kljub vsem prizadevanjem za izboljšanje sistema nekateri predstavniki blokov v naselju niso želeli sodelovati, celo bojkotirali so skupne sestanke. "Ravno zaradi tega nismo mogli več nadaljevati dela, saj nismo bili enotni. In če smo neenotni, ne moremo mestni občini ali Ljubljanskim parkiriščem in tržnicam predlagati, kako naj nam popravijo sistem, saj so naša prizadevanja nekateri vztrajno izpodbijali," je dejal Lukin.

Stanovalci soseske, ki je že od postavitve zapornic leta 2010 razdvojena, so ob vsem tem zmedeni. Nekateri so veseli, da zapornic ni več, saj lahko brez elektronskih kartic za upravljanje zapornic neomejeno vstopajo in izstopajo iz naselja. Hkrati sprašujejo, kdo jim bo vrnil sto evrov, ki so jih lansko leto plačali Ljubljanskim parkiriščem in tržnicam za kartico, in ugibajo, kdo bo odgovarjal za vse to. Neuradno smo izvedeli, da nasprotniki zapornic celo načrtujejo skupinsko tožbo proti Ljubljanskim parkiriščem in tržnicam za vračilo domnevno neupravičeno pridobljenega denarja.

Drugi stanovalci pa si želijo, da javno podjetje zapornice kmalu postavi nazaj. Zagovorniki zapornic so povedali, da poleti sicer ne bodo imeli težav s parkiranjem, toda sprašujejo se, kje bodo parkirali, ko bo v Stožicah naslednja velika prireditev ali ko se bodo jeseni v prestolnico vrnili študenti s svojimi avtomobili.

Enako se sprašuje tudi Lukin. "Škoda je, da je sistem razpadel ravno sedaj, ko smo ugotovili, kako deluje, kje so njegove ključne pomanjkljivosti in kako ga narediti boljšega, predvsem stanovalcem bolj prijaznega," je povedal Lukin, ki ob tem opozarja, da obstaja veliko vprašanje, kdo se bo v prihodnje sploh želel ukvarjati z ureditvijo sistema parkiranja v naselju BS 3. Glede na to, da je, kot kaže, med stanovalci zelo težko najti soglasje, ni pričakovati, da bi kdo prevzel pobudo in Bežigrajčanom ponudil kakšno drugačno rešitev.

Anketa:

Še vedno neenotni

Stanovalci bežigrajske soseske BS3 so že od konca leta 2010 razdvojeni zaradi zapornic, ki jih je podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice postavilo na štirih ulicah in tako omejilo dostop z vozili v naselje. Namen zapornic je bil, da preprečijo parkiranje dnevnih migrantov in študentov, ki iščejo brezplačna parkirna mesta, ki jih za Bežigradom ni veliko. A tudi po tolikšnem času delovanja novega sistema parkiranja v naselju si stanovalci še vedno niso enotni, zakaj so zapornice dobra oziroma slaba rešitev in kdaj bi bila njihova namestitev upravičena.

Anketo si lahko preberete v galeriji fotografij.