Začelo se je že kmalu po njegovem 59. rojstnem dnevu v začetku januarja, ko mu kljub zmagi na volitvah ni uspelo sestaviti koalicije, nadaljevalo, ko je moral gledati, kako vlado namesto njega sestavlja predsednik SDS Janez Janša, pričakovani ponovni izvolitvi za župana je sledil šok z zaščito tržnice in posledično propadom projekta garažne hiše, zanj najhujši udarec pa verjetno predstavlja razkritje še do danes nepojasnjenih poslov z družbami, ki so gradile športni park Stožice. Včeraj se ga je za piko na i na izredni seji lotila še opozicija v njegovi Ljubljani.

Na tapeti je bil predvsem zaradi Lekarne Ljubljana in nezakonite ustanovitve hčerinske družbe LL Grosist, ponovnega imenovanja Marka Jakliča za direktorja, opozicija seveda ni mogla niti mimo nedokončanega športnega parka Stožice niti domnevno spornih zemljiških poslov, ki ga spremljajo že več let. Če je še lani kazalo, da bo Grep kljub vsemu zbral še nekaj deset milijonov evrov za dokončanje Stožic, zdaj nihče več ne ve, kako projekt pripeljati do konca, občina pa investitorju iz meseca v mesec le nemočno prestavlja roke. Vse bolj jasno je tudi, da si je z imenovanjem kontroverznega Jakliča na čelo Lekarne Ljubljana Janković nakopal več preglavic kot koristi, saj so na sporno poslovanje tega občinskega javnega zavoda opozarjali že ministri prejšnje, veliko bolj naklonjene vlade.

Janković se je kljub temu večini obtožb, tudi najhujšim, do nedavnega bolj ali manj spretno izmikal. Tako je, čeprav je več indicev kazalo, da so njegova družina in njen krog prijateljev imeli nemalo koristi od njegovega županovanja, v javnosti praviloma obveljala interpretacija, da gre za politično motivirana podtikanja, namenjena diskreditaciji najbolj moteče figure na levici. Tudi tisti Jankovićevi simpatizerji, ki so nekaterim obtožbam verjeli, so mu bili glede na trenuten nabor strankarskih veljakov pripravljeni pogledati skozi prste. Tako je bilo vsaj do zadnjih razkritij iz davčne preiskave podjetij družine Janković in njenih prijateljev.

Čeprav verjetno nihče ne verjame, da so tajne davčne podatke o transakcijah med mestno občino, družbo, ki še ni dokončala športnega parka Stožice, podjetjem, ki mu je občina s spremembo namembnosti zemljišča na Barju omogočila poslovno korist, in Jankovićevimi KLM naložbami mediji izbrskali sami, so te podrobnosti dovolj skrb zbujajoče, da bi javnost od prvaka Pozitivne Slovenije lahko upravičeno pričakovala zelo natančna pojasnila. Namesto tega je dobitnik različnih priznanj za najboljšega menedžerja zatrdil, da za 400.000 evrov na računu svoje družbe ne ve nič, in spraševal, kaj je spornega v tem, da družba graditeljica Stožic posoja denar, ki na koncu pristane v njegovem podjetju. Takrat je tudi njegovim najbolj gorečim simpatizerjem postalo nerodno.

Vse kaže, da so dogodki v zadnjih mesecih pustili posledice tudi na Jankoviću. Čeprav je v pogovoru za tednik Mladina zagotovil, da se bo s funkcij župana in predsednika stranke umaknil takoj, če mu bodo dokazali, da je nezakonito dobil en sam cent, so nekateri že zdaj opazili njegovo precej bolj zadržano vedenje na političnem parketu. Če je pred leti kot župan na ves glas bentil zaradi najmanjšega problema, ki naj bi mu ga namerno zakuhala Janševa vlada, pa ravno zdaj, ko Slovenija krvavo potrebuje močnega in kredibilnega opozicijskega liderja, ki bi brzdal apetite vladajoče stranke, postaja vse šibkejši.