Radarska invazija na Maribor

Vznemirjenje je včeraj povzročilo elektronsko sporočilo, v katerem avtor ugotavlja, da se Mariboru obeta radarska invazija. Pošiljatelj je zapisal, da mu je z radarskim detektorjem doslej uspelo izslediti sedem naprav, prejemnike njegove e-pošte pa je pozval, naj po spletu obveščajo, če bodo našli še kakšno. Mariborčani jih bodo morali izslediti še več kot 50.

Nameščanje nadzornih naprav v križiščih ni neka tajna akcija župana Franca Kanglerja, s katero bi skušal polniti izsušeno mestno blagajno, temveč gre za javno-zasebno partnerstvo, s katerim se je vodstvo občine v preteklosti večkrat pohvalilo.

Mariborski semaforski sistem je zelo zastarel in še zdaleč ne dosega sodobnih standardov upravljanja prometa v mestu. Vendar občina, ki jo že dolgo pestijo finančne težave, nima dovolj sredstev, da bi sama celovito posodobila svojo semaforsko mrežo. Poiskala je vlagatelja in zanimanje je izkazala družba Iskra Sistemi. Svoj vložek si bo povrnila tako, da bo v prihodnjih petnajstih letih pobirala prihodke od cestnih prekrškov, poleg tega pa bo še tržila na novo položeno optično omrežje, s katerim bo povezan novi nadzorni sistem.

Namestili bodo 63 radarjev

Projekt, ki bo v celoti dokončan decembra 2015, naj bi zagotavljal optimalno prometno pretočnost v mestu, saj bodo naprave v križiščih predvidevale gostoto in dinamiko prometa, računalnik v centrali pa bo izračunal, kakšne luči naj svetijo na semaforjih. V mestu bodo poleg tega namestili še 23 radarjev za merjenje hitrosti vozil in 40 naprav za zaznavanje vožnje skozi križišče pri rdeči luči.

Radarske naprave še ne delujejo. Vodstvo občine je napovedalo, da bodo prve globe začeli zaračunavati septembra. V družbi Iskra Sistemi predvidevajo, da bodo s kaznovanjem prekrškarjev zaslužili približno 33,800.000 evrov! Ta znesek so izračunali na podlagi statističnih podatkov, ki so nastali v okviru dveletnega spremljanja prometa in prekrškov v cestnem prometu v večjih mestih po Sloveniji.