Predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever so se namreč danes popoldne zaradi problematike nižanja pokojnin sestali z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, saj so želeli pojasnila glede različnih interpretacij zakona za uravnoteženje javnih financ.

Kot določa zakon, so pripadniki Teritorialne obrambe in policijski vojni veterani iz zniževanja pokojnin izvzeti. A če pokojnino prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa, denimo zakona o policiji, ali so bili pred letom 1991 v aktivni službi JLA, so jim na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ta del pokojnine vseeno znižali.

Predstavniki policijskih veteranskih društev in minister Vizjak so se po poročanju TV Slovenija na današnjem sestanku uskladili. Kot zatrjuje Vizjak, bodo iz nižanja pokojnin izvzeti tudi tisti, ki so bili kdajkoli v JLA in so bili v času vojne za Slovenijo v stalni sestavi Teritorialne obrambe in policije.

Posameznik bo moral sicer sedaj vložiti ugovor na izračun pokojnine in priložiti dokazila o priznanju statusa vojnega veterana, ki jih v skladu z omenjenih zakonom izključuje iz znižanja pokojnin. Kot trdi Vizjak, jim bo Zpiz odvzeti delež pokojnin povrnil v čim krajšem času.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v nocojšnji oddaji Studio City na TV Slovenija povedal, da so se določene napake zgodile tudi pri nekaterih drugih skupinah upokojencev. Pri tem je izpostavil tiste, ki so delali v Sloveniji za podjetje, ki je imelo sedež zunaj Slovenije, denimo v Beogradu. "Za take smo takrat sprejeli zakon, ki naj bi izenačil vse upokojence ne glede na to, kje je imelo podjetje sedež," je dejal. Zato je, kot je dodal, predsedniku vlade predlagal sestanek predsednikov koalicije, na katerem bodo "še enkrat preverili, po kakšnih merilih se znižujejo pokojnine".