"Vlada je glede Teša 6 že 23. februarja povedala vse," je na današnji novinarski konferenci ministrstva, namenjeni predstavitvi spremembam prostorske zakonodaje, dejal minister Černač.

Ob tem je spomnil, da je vlada postavila pet pogojev v zameno za podelitev poroštva. Kljub temu, da je investicija narasla s 700 milijonov evrov na 1,3 milijarde evrov, je vlada takrat ocenila, da je še razumno sprejeti tveganje v obliki poroštva, če bodo ti pogoji izpolnjeni.

"Gre za pomembno in odgovorno odločitev," je ocenil minister, ki sicer verjame, da te odgovornosti ne gre prevzeti na lahek način. Zato je po njegovem mnenju prav, da so poslanci seznanjeni s podrobnosti tega projekta, ker "očitno v preteklosti teh priložnosti ni bilo".

Eno od vprašanj, ki pod vprašaj postavlja tudi končno ceno projekta, je strošek montaže. Čeprav je bil na tem področju narejen velik napor, tudi približek s strani Alstoma glede znižanja marže, je ta strošek še vedno na ravni preko 150 milijonov evrov, je dejal.

Po njegovih pojasnilih so še nedolgo nazaj, tudi po 23. februarju, odgovorni na projektu zatrjevali, da ta znesek ne bo presegel 100 milijonov evrov.

Minister zato meni, da je prav, da se ti napori strnejo in da poslanci pred odločanjem o poroštvu dobijo končni znesek, v okviru katerega bo ta projekt izveden. "Zaenkrat je to še vedno 1,302 milijarde skupaj s stroški financiranja, sklep vlade pa je šel v smeri, da je treba ta znesek približati znesku iz tretjega noveliranega investicijskega programa, torej 1,186 milijarde evrov," je spomnil.

Odbor DZ za finance in monetarno je minuli četrtek znova prekinil razpravo o predlogu zakona o državnem poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke. Enako je sicer storil tudi 21. junija.

Odbor od TEŠ zahteval dodatna pojasnila

Že ob prvi prekinitvi je odbor od Termoelektrarne Šoštanj (Teš) zahteval dodatna pojasnila glede končne cene projekta, ki so jih poslanci nato prejšnji teden dobili na mize. Prejšnji četrtek pa je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igor Šalamun pojasnil, da bo ministrstvo glede na najnovejše podatke, ki so jih dobili iz Teša in glede na Alstomovo pismo, zaprosilo Teš še za določena dodatna pojasnila.

Kot je danes pojasnil minister Černač, so dodatna pojasnila zahtevali na podlagi razprave na odboru. "Verjamem, da jih bomo dobili v tem tednu," je še dodal.

Na seji matičnega odbora prejšnji teden sta tako generalni direktor HSE Matjaž Janežič kot direktor Teša Simon Tot poslancem znova zagotovila, da končna vrednost projekta ne bo presegla 1,3 milijarde evrov.

Dobavitelj glavne tehnološke opreme za Teš 6, družba Alstom, je pristal na nižjo maržo - ta je zdaj pri 10 odstotkih, potem ko je bila prej pri 25 odstotkih, je takrat pojasnil Tot. Skupaj vsi stroški montaže sicer znašajo 156,5 milijona evrov.