Informacije nudi 20 sodelavk in sodelavcev, je povedal predstavnik za stike z javnostjo na Zpizu Branko Kokot. Klicev je bilo v sredo in v četrtek, ko so upokojencem poslali obvestilo z informacijo o znižanju pokojnine, ter v petek, ko so pokojnine izplačali, skupno približno 4800.

Približno 26.000 upokojencev je v petek v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ prejelo nižje pokojnine. Gre za pokojnine, ki v celoti ali delno ne temeljijo na vplačanih prispevkih.

Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8000 tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, približno 7500 je borcev NOB, skoraj 4000 je nekdanjih beguncev in internirancev ter 2700 nekdanjih vojaških zavarovancev.

Nižje pokojnine je prejelo tudi 1600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora, 1300 upravičencev do upoštevanja aktivne vojaške službe v JLA in 240 prejemnikov izjemnih pokojnin.

LDS: Masaker nad upokojenci

Sivi panterji, seniorji in seniorke LDS, so v sporočilu za medije zapisali, da so v tem trenutku zelo zaskrbljeni nad ukrepi, ki zadevajo socialni položaj upokojencev. Gre za zniževanje pokojnin za tisti del sredstev, ki je bil posamezniku primaknjen iz državnega proračuna.

"Ugotavljamo, da se je vrh stranke DeSUS, dosedanje samooklicane zagovornice interesov upokojencev, zlizal z vladajočo koalicijo zaradi lastnih koristi, velik del upokojencev pa prepustil masakru vlade in večini državnega zbora, ko je šlo za sprejemanje zakonov o uravnoteženju javnih financ."

Opozarjajo še, da "upokojence čaka še drugi paket, ki bo sledil ob naslednjem izplačilu pokojnin, to je ukinitev sredstev za rekreacijo," so še zapisali. Dodali so, da se s takšnimi ukrepi preizkuša potrpežljivost velikega dela slovenske populacije.

Preberite še današnji komentar Jožeta Poglajna: Pohabljeni otroci Zujfa

Sindikat upokojencev Slovenije za oceno ustavnosti varčevalnega zakona

Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bo vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki se nanaša na omejevanje pravice do letnega dodatka in na zniževanje pokojnin nekaterim skupinam upravičencev. Podrobnosti bodo pojasnili na novinarski konferenci v četrtek, so povedali za STA.

"Odzvali se bomo na nezadovoljstvo upokojencev, ki ji žuli zlasti znižanje pokojnin. Pri letnem dodatku bo zadeva bolj enostavna, pri znižanju pokojnin pa gre za več različnih primerov - od borcev do vojaških uslužbencev in policije," je za STA povedal Miloš Mikolič iz omenjenega sindikata. Po njegovih besedah so prepričani, da zakon ni v skladu z ustavo.

Mikolič je že na seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 19. junija povedal, da pripravljajo pobudo. "Zakon nekaterim celo jemlje letni dodatek, ne pa ga le znižuje," je dejal.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je določil omejitve pri izplačilu letnega dodatka za upokojence. Prejemnikom pokojnine v višini do 414 evrov ga bodo z julijskimi pokojninami izplačali v znesku 368 evrov, tistim s pokojnino od 414,01 do 518 evrov v znesku dobrih 223 evrov, tistim s pokojnino od 518,01 do 622 evrov pa v znesku 166 evrov. Prejemniki pokojnine v višini nad 622 pa do letnega dodatka niso upravičeni.