Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je šesterici prisodilo po 20 tisoč evrov odškodnine. "Nekateri mediji pa poročajo, da bomo iz proračuna 'izbrisanim' plačali 500.000.000 evrov. Ne bom se ukvarjal s številko 500.000.000,00 evrov, rečem lahko le, da so tisti, ki so jo zapisali pravi mojstri. Preprosto so pomnožili 25.671 z 20.000 in zaokrožili na 500.000.000 evrov. Sveta preproščina brez uporabe možganov."

Zapiše še, da bi lahko s "preprostim kmečkim razmišljanjem" mediji poročali bistveno bolj realno. Zgraža pa se nad tem, da se ob tej novici pogosto kaže posnetke Grimsa in njega samega, "kot da bi bila midva krivca za to. Kot da bi jih zapustila pamet, kdo je kaj v preteklosti trdil in zagovarjal."

Nadaljuje, da je SDS jasno zagovarjala stališče, da gre pri večini za špekulante, so pa vmes posamezniki, ki so jim bile narejene krivice. Politična levica pa da je zagovarjala, da so vsi enake žrtve in jih je potrebno obravanavati na enak način. Gorenak se sprašuje: "Zakaj torej danes ob tem poročanju mediji ne pokažejo na Katarino Kresal in njej podobne, ki so trdili, da odškodnin ne bo. V SDS smo vedno opozarjali na tako možnost."

Mnogi pravijo, da je sodba direktno izvršljiva na proračun, a Gorenak opozori, da tam, kjer ni, še vojska ne vzame. "In v proračunu denarja preprosto ni. Tisto malo kar ga pač še je, pa kaže najprej nameniti tistim, ki že živijo na robu preživetja, šele potem pa kaže izločiti vse špekulante, posameznike ki pa jim je bila krivica eventualno storjena pa obravnavati individualno ob neprestanem upoštevanju stanja v državnem proračunu."