Rumbi, ki je pričal prek videokonference z okrožnega sodišča v poljski Varšavi, je pojasnil, da v času njegovega delovanja v Patrii, torej med letoma 2002 in 2004, projekt za Slovenijo še ni stekel. Njegova naloga je bilo iskanje morebitnih projektov po Sloveniji in poročanje nadrejenim. V začetku leta 2004 ga je na tem delovnem mestu nasledil Reijo Niittynen.

Rumbi je pojasnil, da je avstrijski poslovnež Hans Wolfgang Riedl imel pogodbo s Patrio, kot je njemu znano, pa je Riedl zbiral informacije za Slovenijo, Avstrijo in Tajsko. Tako je Riedl tudi organiziral obisk predstavnikov Patrie v Sloveniji, med njimi je bil tudi Rumbi. Ta je danes pojasnil, da je bila njegova naloga na obisku pridobivanje splošnih podatkov glede načrtov o izvajanju projektov in predstavitev Patrie, tudi na ministrstvu za obrambo (Mors).

Rumbi se je srečal z Zupanom in Cekuto

Rumbi, ki je v času delovanja na Patrii v Slovenijo potoval dvakrat, se je tako srečal tudi z uslužbencem Mors Petrom Zupanom in slikarjem Juretom Cekuto. Rumbi je danes razložil, da je pri sklepanju pogodb normalno, da se srečuje z različnimi ljudmi. Na vprašanje tožilstva, zakaj je bil na sestanku Cekuta, je Rumbi odgovoril, da je sestanek organiziral Riedl, prav tako tistega na Mors. Ob tem je dodal, da je bilo očitno, da se Riedl in Cekuta poznata.

Na današnjo obravnavo sta danes sicer prišla le dva od petih obtoženih, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen in direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Predsednik vlade Janez Janša se je opravičil zaradi priprav na sejo vlade, poslovnež Walter Wolf je odpotoval v Kanado, brigadir Anton Krkovič pa je izostal zaradi zdravstvenih težav. Se je pa njegov zagovornik Jože Hribernik odločil, da se do nadaljnjega ne bo udeleževal obravnav, saj meni, da bi se moral postopek zaključiti. V dopisu, ki ga je poslal sodišču, je sporočil, da bo na zaključne besede zagotovo prišel.

Nespoštovanje sodišča in pravosodnih organov

Tožilec Andrej Ferlinc je glede izostankov na splošno spomnil, da obstajajo zakonske možnosti za odreditev pripora - sodišče ga lahko odredi samo ali pa na predlog tožilstva. To bi tožilstvo lahko storilo, če bi ugotovilo, da se obtoženi izogibajo sodnemu postopku, je dejal Ferlinc. A kot pravi, gre v tem primeru za drug problem, in sicer nespoštovanje sodišča in pravosodnih organov. Na vprašanje, kdaj bo razmislil o predlogu za odreditev pripora, predvsem Wolfu, ki je ponovno odpotoval v Kanado, je odgovoril, da "ves čas razmišlja o tem".

Matoz pa je danes poudaril, da se Janša vedno opraviči, njegova navzočnost pa ni nujno potrebna. Ob tem je dodal, da je sodišče danes zaslišalo pričo, ki je bila na Patrii pred letom 2004, torej preden je Janša postal predsednik vlade. Matoz tako tudi ne verjame, da bi tožilstvo predlagalo izdajo zapornih nalogov.

Še zadnja obravnava pred dvomesečnim premorom bo to sredo, ko bo sodišče zaslišalo predstavnika Patrie v Sloveniji Andreya Mladenova, naslednji narok pa je razpisan šele za 3. september.

Vse o aferi Patria za vas zbiramo NA ENEM MESTU.