Sezono bodo odprli s priredbo oziroma obnovitvijo lutkovne predstave Kabaretluknja, ki je od premiere leta 2008 doživela trideset ponovitev. Avtorska predstava Matije Solceta, ki je namenjena starejšim gledalcem in je nastala po zgodbi o Alici v čudežni deželi, bo v novi sezoni zaživela pod naslovom Luknja, trem igralcem iz originalne verzije pa se bo pridružil še četrti nastopajoči. Prav tako starejšemu občinstvu bo namenjena plesno-lutkovna predstava Bestiaires, s katero se bo v LGL vrnil brazilsko-nizozemski ustvarjalec Duda Paiva. Po uspešni predstavi Love Dolls bo Paiva tokrat ponudil predstavo, v kateri bodo osrednje vloge zavzeli gorgonska Meduza ter Michelangelovi Mojzes, David in Miloška Venera. Ulična verzija predstave oziroma neke vrste napoved predstave bo na ogled že na letošnjem mednarodnem festivalu Lutke 2012, premiero pa bo predstava, ki nastaja v koprodukciji partnerjev iz Nizozemske, Norveške in Slovenije, doživela najprej na Norveškem in aprila prihodnje leto še v Ljubljani.

Pozornost do preteklega

Najmlajšim bodo že v septembru ponudili prvo premiero, in sicer predstavo Makalonca, ki jo bo po pravljici Frana Saleškega Finžgarja za lutkovni oder zasnovala in režirala Eka Vogelnik. Tudi predstava Ti loviš! bo namenjena najmlajšim in bo temeljila na izčiščeni likovnosti lutkovnega ustvarjalca Silvana Omerzuja ter duhovitem besedilu pisateljice mlajše generacije Saše Eržen. Predstava z lesenimi lutkami različnih tehnologij bo po besedah ustvarjalcev pripovedovala predvsem o tem, da ima resnica veliko plati in da se lahko v vsaki skriva zanimiva zgodba.

Sledila bo premiera lutkovne predstave Bezgova pravljica, pod katero se bo podpisala mlada režiserka Yulia Roschina, za likovno zasnovo pa bo poskrbela Anna Viktorova, umetniška direktorica sanktpeterburškega gledališča Kukolny Format. Matija Solce bo na oder postavil predstavo z naslovom Močeradek gre čez cesto, za katero je poiskal navdih v Kosovelovih otroških pesmih. Pod zadnjo lutkovno premiero za najmlajše pa se bo podpisal Jaka Ivanc, ki bo na oder postavil pripoved Zverjašček angleške pesnice Julie Donaldson. Gre za nadaljevanje uspešne otroške slikanice Zverjasec iste avtorice, ki je pravi mednarodni založniški fenomen. Za slovenski prevod bo poskrbel Milan Dekleva, za likovno podobo predstave pa Natan Esku.

Na predstavitvi so poudarili, da bodo v LGL v prihodnji sezoni prav posebno pozornost namenili ohranjanju kulturne dediščine. Tako bodo januarja na odru Kulturnice uprizorili oživljeno predstavo Sovji grad, ki jo je Milan Klemenčič premierno uprizoril leta 1936. Obnovljeno predstavo je že leta 1990 režiral Matjaž Loboda, predstava pa bo poleg Klemenčičevega Doktorja Fausta ter Pengovovih predstav Zvezdica Zaspanka in Žogica Marogica dopolnila Lutkoteko LGL. Po besedah Matjaža Lobode gre za predstave, ki so "zaznamovale svoj čas in ostale v gledališkem spominu ter spominu gledalcev kot posebne vrednote, kot dragocenosti iz starih vitrin, kot stare dobre pravljice, ki jih nenehno prebiramo otrokom za lahko noč".

Okrepljen dramski program

Dramska noviteta Obuti mačkon, ki jo bo režiral Dušan Jovanović, bo produkcijsko največja predstava v naslednji sezoni, namenjena pa bo otrokom od 6. leta starosti dalje. Obuti maček sodi med najbolj znane pravljice, razširjen pa je po vsej Evropi in naprej do Sibirije, Indije in celo do Filipinov. Tokratna prepesnitev je delo Igorja Bojovića, srbskega dramskega pisca, ki je za to delo prejel nekaj nagrad, uprizoritve pa so požele tudi navdušene aplavze občinstva. Mladini od 14. leta starosti dalje bo namenjena dramska predstava Inštrukcija Eugena Ionesca, ki jo bo na oder postavil Matjaž Zupančič. Inštrukcija bo tudi tokrat ostala smešna in hkrati strašna učna ura z večnim in neizogibnim koncem: tragični perpetuum mobile civilizacije in barbarstva. Po besedah Ajde Rooss pa bo posebnost predstave tudi v tem, da bodo na dramskem odru nastopili igralci oziroma animatorji, ki se sicer posvečajo lutkovnemu gledališču. Program dramskih novitet bo zaokrožila predstava Medejina otroka, ki skozi otroške oči spregovori o tem, kakšna drama se dogaja za zaprtimi vrati otroške sobe, ko pred njimi divja vojna ločenih staršev. Besedilo švedskih avtorjev Pera Lysandra in Suzanne Osten bo režirala Ajda Valcl, premiera predstave pa je napovedana aprila 2013.

Direktor gledališča Uroš Korenčan je poudaril, da so preteklo sezono zaključili uspešno, ta trend pa se bodo trudili nadaljevati tudi v prihajajoči sezoni. Poleg vse večjega števila koprodukcij in sodelovanj z nevladnimi organizacijami se bodo po njegovih besedah resno lotili tudi projekta Lutkovnega muzeja na ljubljanskem gradu, ki je uvrščen v strategijo razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana 2012-2015. Za uvod v sezono 2012/2013 bo sicer poskrbel že omenjeni 11. mednarodni festival Lutke, ki bo med 11. in 15. septembrom, letošnjo jubilejno, 20. obletnico festivala pa bodo organizatorji zaznamovali predvsem s kakovostnim programom, ki bo po Korenčanovih besedah v Ljubljano pripeljal "svežino in nove pristope na področju lutkovne in gledališke umetnosti".