Župan Franci Rokavec je pojasnil, da imajo za letos v proračunu za ta namen rezervirana 2 milijona evrov, od države pa pričakujejo 250.000 evrov. To bo zadostovalo, da bodo v prihodnjih dneh podrli prizidek iz leta 1986 in do konca leta zgradili novega. Kako bo financiranje iz državne blagajne potekalo v prihodnje, Rokavec ne upa napovedati, saj pogodbe o financiranju z ministrstvom za šolstvo še niso podpisali.

Je pa jasno, da bo od dinamike financiranja države odvisna tudi hitrost gradnje, pravijo na občini, kjer sicer nimajo strahu, da bi jim zmanjkalo sredstev za dokončanje enega večjih projektov v Litiji. So pa zato toliko bolj zaskrbljeni starši, še posebno ker še vedno ni jasno, koliko in kako bo k projektu pripomogla država. "Veseli pa smo, da je občina Litija podpisala s podjetjem Trgograd pogodbo 'na ključ'. S tem je podjetje tudi prevzelo obveznost šolo opremiti," je povedal predsednik sveta staršev Andrej Verhovnik Marovšek.

Precej manj se s financiranjem projekta obremenjujejo v šoli, saj so veliko bolj usmerjeni v organizacijo pouka in zagotavljanje varnosti otrok med gradnjo, je pojasnil ravnatelj Peter Strle. Dejal je, da bodo ob zdajšnjih načrtih na nove prostore brez večjih težav lahko počakali dve leti, kolikor je predviden čas gradnje nove šole. Tako bodo vsi učenci, razen tretjih in petih razredov, ostali na stari lokaciji, po dva oddelka tretjega in petega razreda pa bo gostila OŠ Gradec, je pojasnil Strle. Dodal je, da se jim je uspelo z vodstvom graške šole uskladiti, da bo pouk za vse učence potekal le dopoldan.