Gračišče Gračišče je vas v vzhodnem delu Šavrinskega gričevja in leži med hriboma Lačna in Griža, na severnem robu suhe doline Gračiške vale. Prav tu se bo danes začelo srečanje umetnikov z vsega sveta, ki bodo v času od 2. do 12. julija soustvarjali 60-urno (tridnevno) produkcijo v gozdiču pri Gračišču, imenovanem Cantalone. Dogodka se bo udeležilo več kot 200 glasbenikov, gledališčnikov, vizualcev iz Indije, Avstralije, Amerike, Rusije, Mongolije in vse Evrope, ki bodo gozd napolnili z bogatim umetniškim programom, pri tem pa se povezovali ter ustvarili neponovljive produkcije, ki bodo zaživele v času od 12. do 14. julija na Festivalu HISTeRIA.

Kot so povedali organizatorji festivala, bo tema letošnjega srečanja Časovni stroj oziroma potovanje v zgodovino. Obiskovalci se bodo tako sprehajali skozi "zgodovinske mehurčke", v katerih bodo doživljali realistične, groteskne in abstraktne iluzije zgodovinskih dogodkov. "Osnova festivala je scenografsko dodelano gledališko okolje, ki ga vse leto pripravlja 40 scenografov iz šestih držav. Ti bodo v dveh tednih kilometer istrskega gozdiča spremenili v pravljično okolje, imenovano Cantalone." Tako bo vsako drevo postalo lutkovno gledališče, vsaka skala se bo spremenila v umetniški artefakt, za vsakim grmom bo tičala miniaturna lutkovna predstava ali pa neskončno velika kiparska razstava.

Umetniki bodo postavili ogromno prizorišče, ki bo poleg vsesplošnega dogajanja v treh festivalskih dneh na desetih odrih gostilo več kot šestdeset kulturnih dogodkov. Ves čas bodo potekali tudi otroški program s kreativnimi delavnicami in gozdnim lunaparkom ter delavnice in seminarji na temo permakulture, ekološke gradnje in drugih teoretsko-praktičnih vsebin. nr