Teh je v Helsinkih manjkalo precej, saj se pripravljajo zgolj na olimpijske igre. Takšen primer je bil v slovenski reprezentanci Primož Kozmus. Brežičan bi se po videnem v metu kladiva kljub slabši pripravljenosti od osebnih pričakovanj uvrstil med dobitnike kolajn, če se ne bi izgubil v (pod)povprečju slovenskih dosežkov.

"Veseli smo, da smo Finski zaupali organizacijo evropskega prvenstva. Vse je bilo res v najlepšem redu. Da ni bilo na prvenstvu nekaterih najboljših atletov, za nas niti ni tako pomembno. Dosegli smo osrednji cilj. Ta je, da omogočimo evropskim atletom nastop na velikem tekmovanju. Če pogledate startno listo, je v Helsinkih tekmovalo med 500 in 700 atletov, ki bodo nosili državne drese tudi na olimpijskih igrah v Londonu. Skupaj pa je bilo na Finskem med 1300 in 1400 atletov, torej precej takšnih, ki v Londonu ne bodo nastopili," je v pogovoru za finsko nacionalno televizijo Yle povedal Christian Milz, generalni direktor EAA.

"Veliko stvari se je v Helsinkih zgodilo prvič. Ne zgolj dejstvo, da je evropsko prvenstvo potekalo prvič v olimpijskem letu. Prvič je tekmovalni spored trajal le pet dni. Posledično se je prvič tudi zgodilo, da podelitev kolajn najboljšim ni potekala na stadionu, temveč zraven v prireditvenem centru, saj zaradi natrpanega urnika ni bilo časa, da bi dobitniki kolajn poslušali svoje himne v tekmovalni areni. Tudi z obiskom na stadionu smo zadovoljni, čeprav ni bila olimpijska arena nikoli razprodana. Koliko tekmovalnih dni bodo v prihodnosti trajala evropska prvenstva, še ne morem odgovoriti, saj se spogledujemo z različnimi teorijami," je odgovarjal Wirz ter zaključil: "Res je, da je radij kroga na olimpijskem stadionu v Helsinkih specifičen, da je bilo posledično zaradi prestopov več diskvalifikacij. Toda standardi povsem ustrezajo kriterijem IAAF (Mednarodna atletska organizacija, op. p.). Tekmovalne steze so bolj zavite zato, ker so se Finci odločili, da imajo nekoliko daljši nogometni stadion, ki prav tako ustreza kriterijem FIFA (Mednarodna nogometna organizacija, op. p.)."