Ljubljana V Kinodvorišču si je ta teden mogoče ogledati film Nujno ubijanje, brezkompromisno delo veterana poljskega novega vala, ki se začne kot napet film pregona in konča kot abstraktna meditacija o golem boju za preživetje.

Začetki ustvarjanja režiserja Jerzyja Skolimowskega (Varšava, 1938) segajo na začetek velike poljske povojne filmske renesanse. Njegov mentor je bil Andrzej Wajda, s katerim je napisal scenarij za film Nedolžni čarovniki (Niewinni czarodzieje, 1960), Wajda pa ga je vpeljal tudi v slovito filmsko šolo v Lodžu. Tu se je srečal z Romanom Polanskim in z njim napisal scenarij za film Nož v vodi (Nož w wodzie, 1962), v 60. letih pa je posnel tudi serijo inovativnih nizkoproračunskih igranih filmov, v katerih je pogosto odigral tudi glavno vlogo.

Po težavah s cenzuro je leta 1967 zapustil Poljsko ter se v naslednjih letih izkazal kot pomemben soustvarjalec evropskega povojnega umetniškega filma. Mednarodni uspeh mu je prinesel v Berlinu nagrajeni film Štart (Le Départ, 1967), komedija z Jean-Pierrom Léaudom. Sledila je grozljivka Krik (The Shout), ki je bila nagrajena na festivalu v Cannesu leta 1978, leta 1982 pa je posnel uspešno politično dramo Delo na črno (Moonlighting) z Jeremyjem Ironsom v glavni vlogi. Tudi njegov naslednji film Ladja-svetilnik (The Lightship, 1985) je prejel nagrado za režijo v Benetkah.

Nato je za nekaj časa prenehal s filmskim ustvarjanjem in se posvetil predvsem slikarstvu. Leta 2008 je posnel film Štiri noči z Anno (Cztery noce z Anna), dve leti kasneje pa je sledil še film Nujno ubijanje (Essential Killing). Kot je povedal režiser, se je kar nekaj časa poigraval z idejo, da bi posnel še en majhen film v gozdovih okoli svoje hiše na Poljskem. "Potem pa nam je tako rekoč pred nos padla ta velika skrivnost o tajnih operacijah Cie. Bilo je kot nalašč za dramsko fantazijo, ki je nato postala film Nujno ubijanje." nr