Okoljevarstveniki na tapeti

Domačini so bili sprva malce zmedeni, potem pa so planili v smeh in z odobravanjem poslušali, kako je župan kritiziral vse tiste okoljevarstvene organizacije, ki trdijo, da bo zaradi TEŠ 6 v dolini na leto umrlo od 33 do 48 ljudi. To je bil seveda tudi vzrok, da se je šalil na račun duhov. Če bi namreč TEŠ tako zastrupljala okolje, kot to trdijo nekateri, bi v petek na tribuni sedeli samo še duhovi, domačini pa bi bili že zdavnaj pod rušo, je zatrdil Kontič.

Kljub vsemu pa je bilo čutiti, da vzdušje na rudarskem prazniku ni več takšno, kot je bilo nekoč, ko so možje v črnih uniformah pripovedovali o spominih, uspehih in velikih načrtih, se smejali in si veselo nazdravljali s pivom. Po navadi so v VIP-loži med gosti sedeli pomembni ljudje iz vlade, v petek pa je bilo tam videti predvsem vodilne iz premogovnika, termoelektrarne ter domače in okoliških občin. Vsi so govorili v glavnem o aferi TEŠ in politiki.

Mladi fantje si s politiko ne belijo glave

"Mednarodni podatki napovedujejo pomanjkanje električne energije zaradi intenzivnega zapiranja starih energetskih blokov. Takšen primer je Poljska, ki ji črno sliko resno napovedujejo že za leto 2016. Rešitev vidijo v povečanem uvozu električne energije. Vsi jo bodo uvažali, vendar od kod?! Zato je za Slovenijo še posebno pomembno, da velik del lastne porabe električne energije pokrivamo s proizvodnjo iz domačega lignita iz naše doline," je poudaril predsednik uprave Premogovnika Velenje Milan Medved, ki je trdno prepričan, da je nov blok 6 z vseh možnih vidikov nujen za razvoj Šaleške doline.

Mladi fantje, ki so končali šolo in so na žgočem soncu v vrsti čakali, da bodo s pomočjo botrov skočili čez kožo v rudarski stan, si s politiko najbrž niso preveč belili glave. Zelenci, kot jih kličejo izkušeni rudarji, so bolj kot o šestem bloku verjetno razmišljali o svojih puncah, kam bodo odšli na zabavo in kako dobro je, da imajo vsaj za zdaj zagotovljeno službo v Premogovniku Velenje, ki redno izplačuje plače in vse prispevke, vključno z regresom.

Bolj zagrenjeni so bili videti tisti, ki so v jami pustili svoja najboljša leta, ki so globoko pod zemljo zaradi nesreč izgubili svoje prijatelje in še danes, čeprav je od upokojitve minilo veliko časa, s ponosom povedo, da so knapi. Njim je bilo govorjenje o politiki povsem odveč. Praznik rudarjev je bil namreč že od nekdaj dan za veselje, sprostitev in za nič drugega. Še najmanj za politične zdrahe in merjenje moči.

Tudi upokojeni rudar Oto Gradišnik, ki je letos opravil častni skok čez kožo, je z nostalgijo pripovedoval o preteklosti, o času, ko so bili še vsi prijatelji, ko se je kazala svetla prihodnost in ko se bile plače tako dobre, da si je lahko priden človek marsikaj skupaj spravil. "To so časi, ko smo vsi radi hodili v službo. Danes je povsem drugače. Danes nihče več ne hodi rad v službo in to nas lahko vse skupaj žalosti," je dejal Gradišnik.