Tedaj smo imeli Slovenci velike cilje, ki smo jih večinoma v teh dvajsetih letih uresničili, je dejal Janša. "Sedanji cilji Slovenije pa so, da najhitreje izide iz te hude gospodarske krize in v razvoju ulovi evropske države, saj smo v zadnjih treh letih nazadovali v razvoju, saj smo z zadolževanjem vzdrževali visok standard državljanov," je še povedal predsednik vlade.

Med zunanjepolitičnimi cilji pa smo po Janševem mnenju dosegli že skoraj vse, tako da moramo obdržati tak položaj kot ga imamo sedaj v Evropi in svetu.

Čeprav mnogi menijo, da mladim primanjkuje nacionalne zavesti, je to zgrešeno, sta poudarila tako Janša kot predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser. "Slovenski narod ima sredstvo, da se uveljavi v svetu. Napočil je čas, da Slovenija naredi korak naprej," je poudaril Gaiser.

Po Gaiserjevih besedah je osamosvojitvena vlada Slovencem podarila nekaj, kar so naši predniki samo sanjali. Nove generacije pa bodo poskrbele, da bomo postali v svetu še pomembnejši, je dodal.

Zdaj vprašanje kako naprej

Vzporednice med sedanjim in časom ob osamosvojitvi niso mogoče, pa je prepričana sodelujoča na okrogli mizi Rosvita Pesek. "Takega izziva Slovenci ne bomo imeli nikoli več. Sedaj se pred nas bolj postavlja vprašanje kako naprej," je poudarila Peskova in nadaljevala: "V celem svetu cenijo države, ki se kdaj postavijo za svoj interes in ne le zvesto sledijo drugim. In tako Slovenijo bi si želela v prihodnje!"

Sodelujoči so pred polno dvorano bovškega kulturnega doma obudili tudi marsikateri spomin na čas ob osamosvajanju Slovenije, k čemur jih je vzpodbudilo tudi vprašanje iz občinstva. Tako je Janša spregovoril o presenečenju v ameriški vladi ter o tem, kaj je pomenil trimesečni moratorij po osamosvojitveni vojni. Ameriška vlada namreč ni pričakovala takega razvoja dogodkov in je še nekaj dni pred razglasitvijo slovenske samostojnosti v Beogradu zagotavljala podporo skupni jugoslovanski državi.

Do Brionskega sporazuma je prišlo zato, da bi Sloveniji preprečili njeno osamosvojitev, vendar pa so dogodki ob začetku vojne na Hrvaškem pokazali, da poti nazaj ni več, je še poudaril Janez Janša.

Janša je poudaril še, da se je v Sloveniji v času po osamosvojitvi zamudilo številne priložnosti. Predvsem pa ni bilo enakomernega razvoja celotne države, na kar je v svojem govoru opozoril tudi bovški župan Siniša Germovšek. Slednji tudi ob pomoči slovenske vlade v prihodnosti pričakuje hitrejši razvoj zgornjega Posočja.