Peti dan tekmovanj, ko na olimpijskem stadionu ni bilo slovenskega nastopa, je potekal v povsem drugačnih razmerah kot predzadnji. V soboto je zvečer ob desetih stopinjah Celzija in močnem vetru še deževalo, sredi nedeljskega dneva pa je bilo sončno in prek 20 stopinj.

Za razliko od deklet, ki so se v soboto v skoku s palico mučile v nemogočih vremenskih razmerah, pa so atleti dan pozneje s tem orodjem prikazali izjemno predstavo, eno najboljših v zadnjem obdobju. Zlasti to velja za Lavillenieja, lanskega dvoranskega svetovnega prvaka, in Nemca Björna Otta. Slednji je edini grozil Francozu in končal na 5,92 m, kar je zmogel v drugem poskusu. Francoz je bil na 5,87, 5,92 in 5,97 uspešen že prvič. Nato je letvica na višini 6,02 m ostala nepremagana. Na naslednjih dveh mestih sta bila še dva Nemca, ki sta zmogla 5,77 m; Raphael Holzdeppe je osvojil bron, ker je imel manj neuspešnih skokov od bolj uveljavljenega Malteja Mohra.

Moška štafeta na 4 X 100 m je dala tudi odgovor, kateri izmed atletov bo osvojil dve zlati medalji na tem EP. Francoz Christophe Lemaitre je bil po posamičnem naslovu na 100 m dobro na poti do dvojne krone, njegova štafeta je v ciljno ravnino prišla s tremi metri prednosti, vendar je Emmanuel Brion to prednost zapravil, poleg Nizozemske pa so Francoze za dve stotinki ugnali tudi srebrni Nemci. Churandy Martina se je z Nizozemsko po naslovu na 200 m veselil še drugega zlata in je najuspešnejši udeleženec EP. Pred dvema letoma v Barceloni je bil to Lemaitre s tremi zlatimi medaljami; na tem EP na 200 m ni tekel.

Wlodarczykova je za skoraj meter premagala tekmice in imela ob enem prestopu vseh ostalih pet poskusov prek 73 metrov. Najbolj se ji je v drugi seriji približala Slovakinja Martina Hrasnova (73,34 m), prek 71 m pa je vrgla le še Rusinja Ana Bulgakova (71,47 m). Na 110 m ovire je Rus Šubenkov v dvoboju za zlato za štiri stotinke ugnal Francoza Garfielda Dariena (13,20), tretji je bil Poljak Artur Noga (13,27). Nemec Bayer je do zlata prišel že v peti seriji, ko se je s 6,33 m s petega povzpel na prvo mesto, nato pa je v zadnji seriji dodal še centimeter. Španec Luis Felipe Meliz (8,21 m) na drugem in Šved Michel Torneus (8,17 m) na tretjem svojih izidov do konca nista več popravila.

Na 10 km je bila najboljša Felixova, ki je vodila zadnjih 4200 metrov, ko je za njo krenila tudi Ukrajinka Olga Skripak. Tristo metrov pozneje se jima je pridružila tudi Britanka Jo Pavey. Ta trojica je na koncu odločila o odličjih. Paveyjeva je kmalu nato Ukrajinko prehitela, Portugalka pa je prišla v ciljno ravnino s tako veliko prednostjo, da je kljub zelo počasnemu ritmu prepričljivo zmagala pred Britanko (31:49,03) in Ukrajinko (31:51,82).

Četrto turško zlato medaljo je na 1500 m osvojila Cakir Alptekin, za dvojno slavje te reprezentance pa je srebro dodala Gamze Bulut (4:06,04), ki je že dolgo pred finišem strla odpor bronaste Ukrajinke Ane Miščenko (4:07,74). Med atleti je v izenačenem finišu na tej razdalji vse presenetil Ingebrigtsen, ki je za seboj pustil Francoza Floriana Carvalha (3:46,33) in Španca Davida Bustosa (3:46,45).

Favorizirani Sandri Perković, ki je imela prva dva meta v disku neveljavna, je grozil izpad iz osmerice od dvanajstih finalistk, ki so imele še tri serije. Potem pa je vrgla 67,62 m, kar je ostala nedosežena daljina do konca. Več kot dva metra je zaostala Nemka Nadine Müller (65,41 m), bronasta pa je bila Ukrajinka Natalija Semenova (62,91 m).

Finski organizatorji, ki v Helsinkih obeležujejo leto 2012 tudi kot prestolnico oblikovanja, so zastavo predali Švicarjem, ki bodo 22. EP gostili avgusta 2014 v Zürichu.