Proga, kot jo ponujajo belgijske klasike, in zaključni 2,7 kilometra dolg vzpon z granitnimi kockami sta bila glavni značilnosti prve etape 99. Toura. Če bi bila preizkušnja lani, najbrž ne bi bilo dvoma, kdo bo zmagovalec, a Philippe Gilbert, čeprav izredno motiviran (na koncu četrti), ni na lanski ravni pripravljenosti, tako da je bilo treba zmagovalca iskati drugje. In dosti je bilo takih, ki so trdili, da je zaključek kot naročen za enega najbolj vsestranskih kolesarjev v karavani in debitanta na dirki po Franciji, Slovaka Petra Sagana, ki svojih navijačev ni razočaral.

V drugem delu zaključnega vzpona je bil edini, ki je odgovoril na napad Cancellare (pozneje se jima je pridružil še Boasson Hagen), v sprintu trojke pa je bil pričakovano najmočnejši. Skupini, v kateri so bili vsi favoriti dirke, je na koncu malo manjkalo, da trojke ni ujela, na koncu je v istem času prišlo nekaj več kot 48 kolesarjev.

"Upravičil sem vlogo favorita, ki so mi jo pripisovali, in ni lepšega občutka. Vedel sem, da se bom moral tokrat za zmago spopasti s specialisti za klasike. Pravilno sem napovedal, da bo napadel Sylvain Chavanel, a na koncu je bilo odločilno, da je bil v ospredju Cancellara. Če zmoreš njegov ritem, si naredil praktično vse, v samem sprintu pa Fabian vendarle ni konkurenčen," je bil samozavesten kolesar iz Žiline, ki je dosegel svojo četrto zmago na velikih dirkah, pred tem je trikrat zmagal na Vuelti. Za mladega tekmovalca je bila to že 15. letošnja zmaga.

Od Slovencev je v prvi skupini v cilj prišel le Jani Brajkovič, ki je zasedel 17. mesto, v skupnem seštevku je napredoval na 14. mesto, za Cancellaro zaostaja 22 sekund. Po prologu je bil izredno zadovoljen, za skrb pa nima razloga niti po prvi etapi, v kateri je spet imel močne noge. Tudi ekipa ga je obvarovala pri številnih skupinskih padcih, ki so bili posledica živčnosti v zadnjih 40 kilometrih (pred tem je bila povprečna hitrost nizka, šest ubežnikov pa je imelo pet minut prednosti), tako da res lahko optimistično gleda naprej.

Preostali Slovenci so zaostali. Borut Božič, ki bi lahko v sprintu dosegel kakšno boljšo uvrstitev, tako kot večina sprinterjev ni bil dovolj močan, da bi lahko sledil ritmu najboljših, a kljub temu je v etapi lahko približno videl, kam sodi. S svojimi tekmeci se je "udaril" na vmesnem cilju, ki ga je dobil Avstralec Matthew Goss, znanec z dirke po Sloveniji, pred Markom Cavendishem in Andrejem Greiplom. Idrijec je v tem sprintu zasedel osmo mesto oziroma 14., če se upoštevajo ubežniki, in si tako v točkovanju za zeleno majico najboljšega po točkah prislužil dve točki.

Kristijan Koren in Grega Bole sta morala predvsem pomagati kapetanom, tako da na vidni dosežek nista mogla računati. In tako bo tudi v naslednjih etapah.